«Η Ελλάδα πηγαίνει τόσο καλά. Είναι σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ».
Τόνισε επίσης, ότι η αποπληρωμή της τελευταίας δόσης του μνημονιακού δανείου προς το ΔΝΤ από την Ελλάδα «αποτελεί συμβολικό κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου για τους πολίτες και την οικονομία της».
Η Γκεοργκίεβα ήταν χθες στις Βρυξέλλες, για να παρουσιάσει στο Eurogroup τις προβλέψεις του Ταμείου για την ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ» σχετικά με την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης του δανείου από το ΔΝΤ ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που σχεδιάζει να αποπληρώσει η Ελλάδα αρχές του 2022, η γενική διευθύντρια του Ταμείου δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένη που η Ελλάδα πηγαίνει τόσο καλά. Είναι σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα. Η αποπληρωμή του δανείου προς το Ταμείο αποτελεί συμβολικό κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου για τη χώρα και τους πολίτες της και την οικονομία της. Ο ρόλος μας από εδώ και πέρα θα συνεχίσει με εποπτεία και συμβουλές για πολιτικές. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες που η χώρα θεωρεί χρήσιμες και θα συνεχίσουμε στηριζόμενοι στην εμπειρία της Ελλάδας και στη στήριξή της προς το Ταμείο σε μια εποχή που λειτουργούμε ως γραμμή μετάδοσης εμπειρίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η γραμμή μετάδοσης υποστήριξης (μέσω του Ταμείου) από τις χώρες που πηγαίνουν καλύτερα στις χώρες που υστερούν, που είναι θύματα των διευρυνόμενων αποκλίσεων που παρατηρούμε. Ως Ελληνίδα θα πρέπει να αισθάνεστε πολύ περήφανη για το τι έχει πετύχει η Ελλάδα».
— Alex Patelis (@PatelisAlex) December 6, 2021
Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων και ειδικότερα για το μεταβατικό στάδιο που προτείνει σε περίπτωση που δεν είναι έτοιμοι οι νέοι κανόνες πριν από την απόσυρση της γενικής ρήτρας διαφυγής, η Γκεοργκίεβα απάντησε ότι «θα προτιμούσαμε η αναθεώρηση να γίνει ιδανικά τάχιστα και στην περίπτωση αυτή δεν θα χρειάζεται μεταβατικό πλαίσιο. Αλλά με δεδομένους τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσει η απουσία μεταβατικού πλαισίου, ιδίως για χώρες με υψηλό χρέος, θα είναι αναπαραγωγικό και θα ανατρέψει την ανάκαμψη αν έπρεπε να επιστρέψουν στους δημοσιονομικούς κανόνες το 2023. Προτείνουμε να υπάρχει η επιλογή του μεταβατικού πλαισίου. Οσο πιο κοντά είναι το μεταβατικό πλαίσιο στην τελική μορφή των κανόνων τόσο καλύτερα».
Επεξηγώντας δήλωσε ότι το ΔΝΤ προτείνει για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, απλοποίηση, εφαρμοσιμότητα, ισχυρή εθνική ιδιοκτησία. «Βλέπουμε σημαντικό ρόλο για τα εθνικά δημοσιονομικά συμβούλια και για το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρχει εκ των προτέρων καλή κατευθυντήρια γραμμή και η Κομισιόν να επεμβαίνει μόνο όταν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις». Λέγοντας ότι το ΔΝΤ ετοιμάζει την πρόταση, σημείωσε ότι είναι σημαντικό «οι νέοι κανόνες να μην πνίγουν τις αναγκαίες επενδύσεις» και ειδικά στην κλιματική οικονομία. «Προτείνουμε ένα ταμείο για πράσινες επενδύσεις για την ΕΕ» τόνισε. Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει στην ερώτηση για την αύξηση του δείκτη χρέους στο 100% παραπέμποντας στις επικείμενες προτάσεις του ΔΝΤ.