Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί εάν το Κίεβο αποκλείσει τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται δύο πλευρές για να διαπραγματευθούν».

«Είτε θα περιμένουμε για τον σημερινό πρόεδρο να αλλάξει τη στάση του είτε θα περιμένουμε για τον επόμενο πρόεδρο να αλλάξει τη θέση του προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε χθες, Δευτέρα, διάταγμα κηρύσσοντας επίσημα «αδύνατες» τις όποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά άφησε γενικότερα ανοικτή την πόρτα σε συνομιλίες με τη Ρωσία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι ο Πούτιν «πιθανόν» να υπογράψει νόμο για την ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ακόμα «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Tesla Ίλον Μασκ παρουσίασε το περίγραμμα μια πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, μερικές ώρες αφού το Κίεβο απέρριψε την έκκληση του Μασκ για μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης στην επτάμηνη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ο Πεσκόφ είπε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι η Μόσχα ήταν ανέκαθεν ανοικτή στον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγμάτευσης.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη ρητορική περί πυρηνικών που διασπείρουν οι δυνάμεις και οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης της Δύσης, απαντώντας σε ερώτημα για αναφορές στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζεται να επιδείξει την προθυμία της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.

Η εφημερίδα The Times ανέφερε χθες, Δευτέρα, ότι το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει τα μέλη του ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ουκρανίας. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα αυτό, ο Πεσκόφ απάντησε ότι η Ρωσία δεν θελει να συμμετέχει σε ασκήσεις της Δύσης στην «πυρηνική ρητορική», όπως τις χαρακτήρισε.