Διεργασίες στο εσωκομματικό επίπεδο των μεγάλων κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης δρομολογούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται πολύ σύντομα να ανοίξει το θέμα της διεύρυνσης του κόμματος και της συνεργασίας με όμορους πολιτικούς χώρους, ενώ στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις της «επόμενης μέρας» για την ανασυγκρότηση του κόμματος, με τον υιό του ιδρυτή της παράταξης Γιώργο Παπανδρέου, από ό,τι φαίνεται, να αποτελεί για ακόμη μια φορά το πρόσωπο-«κλειδί» για τις δρομολογούμενες εξελίξεις.

Γράφει η Ιουλία Σκούρτη

Αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, με τον αδελφό του Νίκο να βρίσκεται ήδη εκλεγμένος στην Ευρωβουλή, αναμένεται να σηματοδοτήσει την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ. Ηδη, πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη έχει ανοίξει η συζήτηση γκρίνιας σε παρασκηνιακό επίπεδο για τις… στάσιμες επιδόσεις του κόμματος, με πολλά στελέχη να έχουν αρχίσει ήδη να αποβλέπουν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Περιμένουν να μιλήσει

Να τα πάρουμε ωστόσο τα πράγματα με τη σειρά τους… Συνδετικός κρίκος στο παζλ των πληροφοριών που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής –και κεντρικό πρόσωπο– φαίνεται ότι είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε πολύ στενό κύκλο φαίνεται να εκφράζει δυσαρέσκεια για την εικόνα που παρουσιάζει μέχρι σήμερα το κόμμα, δεδομένων και των εκλογικών αποτελεσμάτων που το ΠΑΣΟΚ στη χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών έμεινε καθηλωμένο στα ποσοστά των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Ο κ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν έγκυρες πήγες, σε «καμία περίπτωση δεν θα πήγαινε σε ευθεία αμφισβήτηση και επαναδιεκδίκηση της θέσης του προέδρου του κόμματος», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «ανά πάσα στιγμή δεν μπορεί ως κορυφαίο στέλεχος να μην πει τα πράγματα έξω από τα δόντια, επιδιώκοντας τη ρήξη και κατ’ επέκταση την σταδιακή αποσύνδεση με το ΠΑΣΟΚ, υπό το πρίσμα και τη λογική του σχηματισμού μιας ευρείας παράταξης που θα ενώνει όλες τις όμορες πολιτικές δυνάμεις». Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Το δεύτερο πρόσωπο που συμπληρώνει το παζλ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος, κατά τις πληροφορίες, αποβλέπει στη διευρυμένη ανασύνθεση του κόμματος και δεν θα έλεγε όχι σε ένα προσκλητήριο προς τον Γιώργο Παπανδρέου, εφόσον οι εξελίξεις του το επιτρέψουν (κρατήστε το αυτό).
Ο κ. Κασσελάκης θα επιθυμούσε στο κομμάτι της διεύρυνσης να ανοίξει στο μέλλον και μια συζήτηση για τον επαναπατρισμό της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου και των στελεχών της στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ωστόσο φαντάζει δύσκολο σε αυτή την περίπτωση, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει το σενάριο περί συνεργασίας της Ζωής με το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο πάντα μιας νέας διευρυμένης παράταξης. Τα σενάρια ήδη δίνουν και παίρνουν, με τις πληροφορίες να φέρουν και πολλά στελέχη της Νέας Αριστεράς να λοξοκοιτούν προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη μετέπειτα πολιτική διαδρομή φαίνεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου θα αποτελέσει «μήλο της Εριδος» στο σχέδιο πολιτικής διεύρυνσης των δύο μεγάλων κομμάτων, με περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ υπό τη λογική της δημιουργίας ενός σοσιαλιστικού - κεντροαριστερού κόμματος που θα μετεξελίξει τη Χαριλάου Τρικούπη και θα φέρει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά ανόδου!

Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις και η γκρίνια για την επόμενη μέρα από κορυφαία στελέχη του κινήματος, με τη Νάντια Γιαννακοπούλου να έχει βάλει στην ταμπακέρα της συζήτησης που πρέπει να γίνει εφεξής ακόμη και το θέμα του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε λίγες μέρες (πιθανόν στις 19 του μήνα) ετοιμάζεται, χωρίς κάμερες, συζήτηση στελεχών και φίλων του κόμματος, σε κρυφό event του Παύλου Γερουλάνου, με βασικό μενού… την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Σπρώχνουν τον Δούκα

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι τις εξελίξεις «τρέχει να προλάβει» και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μετατρέψει τον 6ο όροφο του δημαρχείου της Λιοσίων σε κομματικό στρατηγείο, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Χρήστο Πρωτόπαπα. Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη πολλοί από τους στενούς συνεργάτες του κ. Δούκα, που ανήκουν στον ευρύτερο αριστερό χώρο, τον παροτρύνουν να βγει μπροστά σε πολιτικό επίπεδο, με κάποιους άλλους, ωστόσο, να του συστήνουν πολιτική συγκράτηση μέχρι να τρέξουν οι εξελίξεις και έως ότου περάσει ένα διάστημα, τουλάχιστον δύο ετών, για να κριθεί και το έργο του στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Μάλιστα, αυτοί που του συστήνουν να περιμένει είναι συνεργάτες που του υπενθυμίζουν το πατατράκ των εκλογών στην ΚΕΔΕ που άλλα περίμενε και άλλα δυσμενή αποτελέσματα για τη σύμπραξή του με τις δυνάμεις της Αριστεράς έβγαλαν τελικά οι κάλπες. Ο κ. Δούκας, όπως με πληροφορούν οι πηγές μου, αποσκοπεί σε έναν διευρυμένο χώρο ΠΑΣΟΚ-Αριστεράς και ευρύτερων δυνάμεων πολιτικής σύγκλισης, με ηγέτη και συνδετικό κρίκο τον ίδιο, που να μπορεί να ορθώσει πολιτικό ανάστημα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τελευταίος κρίκος στο παζλ είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου, που στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει περαιτέρω φιλοδοξίες για κάτι μεγαλύτερο στον κομματικό μηχανισμό, κάτι που ωστόσο φαντάζει εντελώς ακατόρθωτο.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι πιθανή ευθεία αμφισβήτηση στα κομματικά όργανα για τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι μέχρι στιγμής απόλυτα κυρίαρχος σε εσωκομματικό επίπεδο και ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό. «Οι εξελίξεις, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να δρομολογηθούν ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου και τις συζητήσεις που θα ανοίξουν για μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης (κρατήστε τα όλα αυτά). Οι εξελίξεις, λοιπόν, τρέχουν ραγδαία και εμείς εδώ θα είμαστε να σας ενημερώνουμε…