«Από χθες 1η Ιουνίου, ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών και τη δεύτερη ευκαιρία. Όποιος έχει χρέος προς το δημόσιο και τις τράπεζες μπορεί να τα ρυθμίσει και μάλιστα μακροχρόνια. Ειδικά για την πρώτη κατοικία το κράτος του δίνει και επιδότηση πέντε χρόνια», ανέφερε για το νέο πτωχευτικό κώδικα ο Φώτης Κουρμούσης, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς».
«Η ρύθμιση οφειλών ευνοεί τους πάντες. Είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορεί να πάρει κανείς μία μακροχρόνια ρύθμιση» είπε ο κ. Κουρμούσης, «υπάρχουν κάποια κριτήρια για την ένταξη σε αυτή τη πλατφόρμα, όπως ότι, το σύνολο των χρεών σου να είναι πάνω από 10.000 ευρώ» τόνισε προσθέτοντας παράλληλα ότι «αυτός που δεν έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει, ασχέτως αν υπήρχε αυτός ο νόμος, οι πιστωτές του θα ξεκινούσαν τη διαδικασία κατάσχεσης. Τώρα δίνεται η δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας, δηλαδή χάνει μεν την περιουσία του αλλά μηδενίζει τα χρέη του».
Για όσους επιλέγουν τη διαδικασία της πτώχευσης ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους είπε ότι «μία άλλη πρόβλεψη του νόμου είναι ότι σε αυτή την περίπτωση χάνουν την περιουσία τους πλην της πρώτης κατοικίας, για την οποία δίνουν ένα μηνιαίο μίσθωμα».
Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ο κ. Κουρμούσης είπε ότι «δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχουν “λίστες κακοπληρωτών”. Εάν κάποιος χαρακτηριστεί όμως στρατηγικός κακοπληρωτής δεν του δίνονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις».
Για το εάν θα δούμε σκηνές Ισπανίας με ανθρώπους να πετάγονται έξω από τα σπίτια τους ο ειδικός γραμματέας ιδιωτικού χρέους τόνισε ότι «ο φορέας αγοράζει την κατοικία και αφήνει τους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους δεν τους διώχνει, όπως είδαμε στην περίπτωση της Ισπανίας» ενώ για το ποιοι μπορούν να μπουν στη ρύθμιση είπε «αν κάποιος έχει μείωση εισοδήματος 20%, για οποιοδήποτε λόγο, τότε μπορεί να έρθει και να ρυθμίσει τα δάνεια που είναι ενήμερα».
Για τη νέα πλατφόρμα είπε ότι «οι 240 δόσεις αφορούν στην εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο, η εξόφληση σε 420 δόσεις αφορούν την εξόφληση είτε στις τράπεζες είτε στους διαχειριστές των δανείων, τα funds. Σε κάθε αίτηση εξετάζονται αυτόματα στην πλατφόρμα οι προϋποθέσεις του νόμου για το κούρεμα οφειλών. Αν δεν πληρώσει κάποιος τρεις δόσεις της ρύθμισης, χάνει τη ρύθμιση και επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση. Η πρόταση είναι εξατομικευμένη γιατί λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στο συγκεκριμένο οφειλέτη, είναι μία πρόταση ειδικά για εκείνον, που ποτέ δεν είναι ίδια με κάποιου άλλου. Τώρα αν η πρόταση δεν του ταιριάζει ή δεν του κάνει, μπορεί αν μην την αποδεχθεί και τότε δεν θα ρυθμίσει τα χρέη του μέσω αυτού του εργαλείου».
Τέλος ανέφερε ότι «ο νόμος δεν κλείνει κάποια εταιρεία, ο νόμος έρχεται να διαχειριστεί στο τι συμβαίνει όταν μία εταιρεία έχει φτάσει στην κατάσταση να κλείσει. Δεν υπάρχει προθεσμία για την πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς το εργαλείο αυτό όποτε το χρειαστεί».