«Ιστορική θετική εξέλιξη για τη χώρα μας», χαρακτήρισε ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα κ. Γιώργος Κουμουτσάκος την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας κατά την εισήγησή του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Μιλώντας για τα οφέλη τα οποία απαρίθμησε ανέφερε ότι η συμφωνία αυξάνει, σε μία κρίσιμη περίοδο, την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, την καθιστά απαραίτητο συνομιλητή ειδικής γεωστρατηγικής βαρύτητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ισχυροποιεί την πολιτική και διπλωματική της θέση εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Συγχρόνως, ενισχύει το κύρος της Ελλάδας έναντι των φίλιων χωρών της περιοχής με τις οποίες έχουμε αναπτύξει ειδικές σχέσεις ενώ δημιουργεί αμηχανία, προβληματισμό και εμφανή νευρικότητα στην Τουρκία.
«Επομένως», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, «αποτελεί μία εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας επιτυχία της κυβέρνησης».
Αναφορικά με τις επικρίσεις και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση και που επικεντρώνονται κυρίως στα άρθρα 2 και 18, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «έωλα και πολιτικά εσφαλμένα επιχειρήματα». «Μία αμυντική συμφωνία είναι νομικό κείμενο γιαυτό κυρώνεται από τη Βουλή», επισήμανε υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «πρωτίστως, όμως, είναι πολιτικό κείμενο που καταγράφει τη βούληση δύο κρατών να υποστηρίξουν το ένα το άλλο σε περίπτωση κρίσιμης για αυτά απειλής».
«Ο όρος επικράτεια είναι αυτός που συγκεντρώνει τα – άσφαιρα νομικά – πυρά της αντιπολίτευσης», σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος διατυπώνοντας το ερώτημα αν τη συγκεκριμένη ρήτρα η Ελλάδα έχει συμφέρον να την ερμηνεύει συσταλτικά όπως κάνει η αντιπολίτευση ή διασταλτικά. Όσον αφορά στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, σημείωσε ότι αυτή ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλής εναντίον της ελληνικής επικράτειας με ό,τι αυτή συμπεριλαμβάνει. Διότι, όπως διευκρίνισε, επικράτεια είναι τα πλοία του πολεμικού ναυτικού όπου κι αν αυτά βρίσκονται, εντός ή εκτός των χωρικών μας υδάτων, ακόμα και στα διεθνή ύδατα.