Η κυβέρνηση διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ξεκαθαρίσει ήδη ότι δεν προτίθενται να κάνουν αυξήσεις στο ρεύμα», επισημαίνει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο, ιδιαίτερα όταν η αντιπολίτευσή του δεν έχει πραγματικά κανένα μέτρο και κανένα όριο», διαμηνύει ο Κωστής Χατζηδάκης, με συνέντευξή του στο iEidiseis.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Ο Κωστής Χατζηδάκης απαντά επίσης για το εάν θα υπάρξει αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, για τα εάν το πολιτικό σύστημα κινδυνεύει, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η απάντησή του για το ρόλο του κράτους μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Όταν η κρίση περάσει, ο ιδιωτικός τομέας θα είναι πάλι αυτός ο οποίος θα βάλει μπροστά τη μηχανή της οικονομίας και θα παράγει εισόδημα», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο σημερινός αναβαθμισμένος ρόλος του κράτους «δεν είναι άλλοθι για επιστροφή στον κρατισμό».
Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αφήνει παρακαταθήκη για τη χώρα και την κυβέρνηση;
To 2020 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων ετών. Είχαμε 4 διαφορετικά μέτωπα: το μεταναστευτικό, την όξυνση των προβλημάτων με την Τουρκία, τη μάστιγα του κορωνοϊού και την ύφεση που προκάλεσε παντού αυτή η μεγάλη κρίση για τη δημόσια υγεία. Μ’ αυτά τα προβλήματα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και την καινούργια χρονιά. Από καλύτερες όμως βάσεις. Στο μεταναστευτικό είμαστε πιο οργανωμένοι, με καλύτερες υποδομές και περισσότερους ελέγχους. Σε σχέση με την Τουρκία έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας τόσο με τον αγωγό East Med, με την αντίδρασή μας στον Έβρο, με την αντίδραση του ναυτικού μας τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο. Έχουμε και τις συμφωνίες όμως με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία, οι οποίες απομονώνουν περισσότερο την Τουρκία.
Έχουμε ξεκινήσει να χτίζουμε ισχυρές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή: με το Ισραήλ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την Αίγυπτο. Έχουμε ισχυρά στηρίγματα και στο Δυτικό κόσμο. Στην οικονομία παλεύουμε χωρίς το στενό κορσέ των πρωτογενών ελλειμμάτων που υπήρχε μέχρι πέρυσι, με το Ταμείο Ανάκαμψης καινούργιο σύμμαχο στην προσπάθειά μας, με την ψηφιοποίηση του κράτους να έχει προχωρήσει, αλλά και με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν προχωρήσει την περίοδο του κορωνοϊού, έτσι ώστε η χώρα να είναι έτοιμη την επόμενη μέρα. Στο δικό μας Υπουργείο ο εκσυγχρονισμός και η απελευθέρωση της ενέργειας, ο νέος περιβαλλοντικός νόμος που απλοποιεί τις αδειοδοτήσεις και ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για την χωροταξία που βάζει μια τάξη, αλλά ταυτόχρονα κάνει ευκολότερη τη ζωή των ιδιωτών και των επενδυτών, είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προσέλκυση επενδύσεων και στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
Αν πάρουμε αφορμή και τη σύγκρουση για το σπίτι που νοίκιαζε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, δεν φαίνεται η κυβέρνηση να επιδιώκει συναίνεση και συνεννόηση στα μείζονα τουλάχιστον θέματα…
Η κυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά να καλλιεργήσει τον πολιτικό διάλογο και να μειώσει τις εντάσεις. Φάνηκε αυτό σε μία σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών τους τελευταίους 17 μήνες (στην συναίνεση γύρω από εμβληματικά νομοσχέδια όπως η ψήφος των αποδήμων, στην επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας, στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, κλπ.). Η απόδειξη για αυτό είναι ότι το πολιτικό κλίμα τους τελευταίους 17 μήνες δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το κλίμα που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια. Από κει και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο, ιδιαίτερα όταν η αντιπολίτευσή του δεν έχει πραγματικά κανένα μέτρο και κανένα όριο. Στο θέμα που θέτετε, ο κ. Τσίπρας, αν νομίζει ότι κατηγορήθηκε άδικα θα μπορούσε να ελπίζει και στα αντίστοιχα πολιτικά κέρδη για την αδικία που υπέστη. Δεν νομίζω όμως ότι είναι αυτή η περίπτωση!
Το επόμενο εξάμηνο τουλάχιστον από κοινωνικής απόψεως θεωρείται ένα από τα πλέον δύσκολα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Παράλληλα, η πανδημία και το Ταμείο Ανάκαμψης, σε μεγάλο βαθμό θα αναδιατάξουν το σημερινό οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο της χώρας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει με το τέλος της πανδημίας την προσφυγή στις κάλπες. Ήθελα το σχόλιό σας…
Η κυβέρνηση διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Φαίνεται αυτό άλλωστε από την ισχυρή στήριξη που απολαμβάνουν στις μετρήσεις τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι Έλληνες αποφάσισαν να μας δώσουν λευκή επιταγή.
Αλλά γιατί αποδείξαμε επανειλημμένα την τελευταία χρονιά ότι μπορούμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων κάθε φορά που αυτό απαιτείται. Αλλά και γιατί έχουμε βάλει σε εφαρμογή το συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το οποίο σας μίλησα. Ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Η κυβέρνηση αυτή άλλωστε εκλέχτηκε για να οδηγήσει τη χώρα με αποφασιστικότητα παρά τις δυσκολίες και υπερβαίνοντας τις προκλήσεις. Αυτό έχουμε λοιπόν σκοπό να κάνουμε.
Ανησυχείτε μήπως η κρίση πανδημίας και οικονομίας μετατραπεί και σε κρίση θεσμών και δημοκρατίας;
Οι Θεσμοί και η Δημοκρατία άντεξαν στην επίθεση που δέχθηκαν την προηγούμενη δεκαετία, θα αντέξουν και τώρα. Όσο πιο γρήγορα η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα, όσο πιο γρήγορα καλύψουμε το χαμένο έδαφος, όσο πιο πειστική είναι η απάντησή μας στις φωνές της αντισυστημικότητας και της συνωμοσιολογίας στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το δίχτυ ασφάλειας γύρω από τους Θεσμούς και τη Δημοκρατία. Εμείς ιδιαίτερα ως κυβέρνηση, έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε με ταχύτητα, με σύστημα, με μετριοπάθεια αλλά και με αποφασιστικότητα, έτσι ώστε η πατρίδα μας να ξεπεράσει με τη μικρότερη δυνατή ζημιά αυτή την πολυεπίπεδη κρίση και να θέσει τις βάσεις για ένα πιο φωτεινό αύριο.
Με δεδομένο ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από τον πρώτο χρόνο των μνημονίων, εκτιμάτε ότι μπορεί να αμφισβητηθεί το πολιτικό σύστημα; Και προς ποιο φάσμα του πολιτικού συστήματος, κατά τη γνώμη σας, θα υπάρχουν πιέσεις;
Όπως σημείωσα, οι Έλληνες έχουν από πρώτο χέρι την εμπειρία των κινημάτων αμφισβήτησης της περιόδου της κρίσης. Έχουν ζήσει τι σημαίνουν ο λαϊκισμός και οι ακρότητες. Έχουν ακούσει με τα αυτιά τους τον ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχεται τα πάντα, μόνο και μόνο για να τα πάρει πίσω μετά τις εκλογές. Και έχουν και την εμπειρία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη που μιλήσαμε προεκλογικά στη βάση ενός πραγματιστικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων που ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε αμέσως μετά τις εκλογές, σεβόμενοι την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Το ποια από τις δύο κατευθύνσεις προτιμά η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων σήμερα φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις όπως προανέφερα. Υποχρέωση δική μας είναι να συνεχίσουμε στο δρόμο της σοβαρότητας και της αποτελεσματικότητας. Είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Είδαμε κ. υπουργέ το ΔΝΤ να υιοθετεί τον… Κέινς. Εκτιμάτε ότι η πανδημία έδειξε τα όρια του φιλελευθερισμού; Ή το δημόσιο θα περιοριστεί και πάλι, όταν επανέλθει η κανονικότητα;
Δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ στη Νέα Δημοκρατία το ρόλο του κράτους. Ούτε στις περιόδους της κανονικότητας που πρέπει να είναι παρόν σε τομείς όπως είναι η υγεία και η παιδεία και πρέπει να διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες. Πολύ περισσότερο το κράτος πρέπει να είναι παρόν σε κρίσεις σαν και αυτή που ζούμε εδώ και αρκετούς μήνες σε όλο τον κόσμο με αναστολή ουσιαστικά της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλούς τομείς. Αυτό όμως δεν είναι άλλοθι για επιστροφή στον κρατισμό.
Όταν η κρίση περάσει, ο ιδιωτικός τομέας θα είναι πάλι αυτός ο οποίος θα βάλει μπροστά τη μηχανή της οικονομίας και θα παράγει εισόδημα. Και ο ιδιωτικός τομέας που θα λειτουργεί σωστά θα είναι η προϋπόθεση για να συλλέγονται φόροι με τους οποίους θα ασκείται κοινωνική πολιτική.
Τελευταία πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση εν μέσω πανδημίας;
Τα δημοσιεύματα αυτά προέκυψαν λόγω αναταράξεων που παρατηρήθηκαν στην χονδρεμπορική αγορά. Είναι οι «παιδικές ασθένειες» του μόλις εισαχθέντος target model, «παιδικές ασθένειες» που παρατηρήθηκαν και όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που εφαρμόζει αυτό το μοντέλο. Παντού αλλού το μοντέλο αυτό οδήγησε τελικά σε μείωση των τιμών πράγμα το οποίο πιστεύω ότι θα συμβεί σταδιακά και στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις. Θα είμαστε αυστηροί όσο χρειαστεί. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Όχι μόνο γιατί δεν θέλουμε να υπονομευθεί η αλλαγή του target model, αλλά και γιατί προφανώς μας ενδιαφέρει η προστασία της αγοράς και του λαϊκού εισοδήματος. Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν άλλωστε ξεκαθαρίσει ήδη ότι δεν προτίθενται να κάνουν αυξήσεις.
Με βάση και τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Target Model πόσοι προμηθευτές βλέπετε να δραστηριοποιούνται στο εγγύς μέλλον από αυτούς που δεν είναι καθετοποιημένοι, διαθέτοντας και παραγωγική μονάδα;
Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν εν μέρει απελευθερωμένη. Αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε και στην Ελλάδα είναι η υιοθέτηση ενός μοντέλου που, όπως σημείωσα, ισχύει σε όλες τις άλλες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ελεύθερη αγορά υπάρχουν πάντα ανακατατάξεις. Αλλά το ουσιώδες για τον καταναλωτή είτε είναι επιχείρηση είτε νοικοκυριό είναι τελικά η ίδια η τιμή του ρεύματος. Και ο ανταγωνισμός εάν δεν είναι νοθευμένος οδηγεί τελικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τόσο το Υπουργείο όσο και η ΡΑΕ παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούμε αθέμιτες πρακτικές που, όχι μόνο υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς, αλλά και την ίδια τη δουλειά μας.
Πηγή: iEidiseis.gr