Στις άμεσες παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, όπως η αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, για τις οποίες αναμένεται να δώσει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Δίνοντας ένα στίγμα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού τόνισε ότι προσανατολισμός είναι να συνδυαστούν τρεις παράμετροι: η επικαιροποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, απαντώντας σε σύγχρονες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό και το στεγαστικό, οι απαντήσεις στα δικαιολογημένα αιτήματα της κοινωνίας για στήριξη όσων έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά και η διατήρηση της θετικής οικονομικής θέσης της χώρας».
Ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε τη θέσπιση κινήτρων για το άνοιγμα κλειστών σπιτιών, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το αν αυτά τα κίνητρα θα είναι φορολογικά. «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες, ώστε να αυξηθεί η προσφορά, ιδιαίτερα μικρών και μεσαίων διαμερισμάτων, για να καλύψουμε τις ανάγκες των κοινωνικών στρωμάτων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.
Για τη βραχυχρόνια μίσθωση σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να μην δημιουργήσουμε προβλήματα στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και να μην αγνοήσουμε τις επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Αθήνα».
Ο Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε στη διατήρηση του μείγματος της κυβερνητικής πολιτικής με βασικά συστατικά τη δημοσιονομική πειθαρχία, τις φιλικές προς τις επενδύσεις παρεμβάσεις και τις μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, απαντώντας και στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις και ανεπίλυτα προβλήματα της κοινωνίας.
«Προωθούμε τη δημιουργικότητα, τις επενδύσεις, την καινοτομία, την εξωστρέφεια. Στόχος μας είναι να ασκούμε πολιτική που ωφελεί αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, και δεν επηρεαζόμαστε από τις πιέσεις των συντεχνιών. Προτεραιότητά μας είναι τα συμφέροντα των πολλών ανυπεράσπιστων Ελλήνων», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, σημειώνοντας ότι «η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι μία από τις 11 πρωτοβουλίες που υιοθετήσαμε. Είναι ένα δίκαιο μέτρο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μια ήπια παρέμβαση που ανεβάζει την κατά κεφαλήν φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών στο επίπεδο των μισθωτών.
Ταυτόχρονα, δεν άνοιξε όλα τα χαρτιά του για τις επερχόμενες αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, σημειώνοντας: «Θα προχωρήσουμε σε ορισμένες σημειακές αλλαγές, με κύριο στοιχείο την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κάτι που θα ελαφρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 325 ευρώ το χρόνο, ενώ θα επεκταθεί και η περίμετρος της έκπτωσης του 50%, που ισχύει για μικρά χωριά».
Σχετικά με τα επόμενα βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τόνισε ότι «προχωρούμε με το MyDATA, όπου από το τέλος του χρόνου θα μηδενιστεί η απόκλιση του 30% στις δηλώσεις. Θα ακολουθήσει το ψηφιακό δελτίο αποστολής από τις αρχές Δεκεμβρίου σε πιλοτική βάση και η καθολική ηλεκτρονική τιμολόγηση, μετά τη σχετική άδεια από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας της ΕΕ. Στόχος μας είναι μία ψηφιακή ΑΑΔΕ. Παράλληλα, συνεχίζουμε τη μάχη με το λαθρεμπόριο καυσίμων, αν και μερικές φορές μας εκπλήσσουν οι αποφάσεις ορισμένων δικαστηρίων, τις οποίες πάντως σεβόμαστε».
Η μάχη αυτή αποδίδει καρπούς. Πέρυσι, είχαμε 9% πρόσθετα έσοδα χωρίς να αυξήσουμε κανέναν φόρο, με ένα σημαντικό μέρος αυτών να προέρχεται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το 2024, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο σημαντικά, λόγω των τεκμηρίων και της σύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS. Ήδη, το πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν περίπου κατά 10%, με τον πληθωρισμό κάτω από το 3%. Αυτή η αύξηση σχετίζεται με την ανάπτυξη και τη χρήση POS».