Τη σημασία των θερμοκηπίων στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής ως απάντηση στην κλιματική κρίση επισημαίνει με δήλωσή του στο «Μανιφέστο» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό «η ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αποτελεί μονόδρομο για την αγροτικήπαραγωγή, από τη στιγμή που θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, μιας και η κυβέρνησή μας αναγνωρίζει την εξαιρετικά σημαντική συμβολή που έχει, όχι μόνο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ελληνικής περιφέρειας, καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αποτελούν μια φυσιολογική εξέλιξη στον τρόπο παραγωγής. Προσφέρουν ασφάλεια απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μείωση της κατανάλωσης υδάτινων πόρων αλλά και φυτοφαρμάκων, μείωση του κόστους καλλιέργειας και αυξημένη, ακόμα και δέκα φορές, σε ποσότητες παραγομένων προϊόντων. Ολα αυτά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καινοτόμων αγροβολταϊκών συστημάτων μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της ελληνικής γης σε μια όλο και περισσότερο απαιτητική διεθνή αγορά».

Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τονίζοντας πως «είναι το εφαλτήριο για ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών» και συμπληρώνοντας πως «η συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τραπεζικού τομέα αποτελούν το πρώτο, αλλά ουσιαστικό βήμα για να ανοίξει ένας νέος ελπιδοφόρος δρόμος για τον συγκεκριμένο κλάδο, προς όφελος των αγροτών μας. Στόχος μας η διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων και της αειφόρου παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα της ελληνικής γης και του κλίματος της πατρίδας μας, για να ταυτίσουμε, παγκοσμίως, τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία. Η Ελλάδα αλλάζει και μαζί της αλλάζει, προχωρώντας δυναμικά μπροστά, και ο πρωτογενής τομέας».