«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο μοναδικός πιστοποιημένος οργανισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρέπει να εξυγιανθεί για να κάνει το βήμα στην επόμενη ημέρα. Και για το λόγο αυτό ετέθη υπό την επιτήρηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» ξεκαθάρισε ο υπουργός Κώστας Τσιάρας στη Βουλή.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου ο Κώστας Τσιάρας είπε ότι τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι σημερινά αλλά ξεκινούν εδώ και 20 χρόνια. 

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θύμισε ότι και το 2017 υπήρξαν αντίστοιχα ζητήματα, όταν ζήτησε από 159.000 αγρότες να επιστρέψουν χρήματα. «Το θέμα είναι να μην επαναληφθεί», υπογράμμισε ο Κώστας Τσιάρας και προσέθεσε ότι το υπουργείο θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία εξυγίανσης. 

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι τα προβλήματα δεν είναι λίγα και οφείλονται -μεταξύ άλλων- στην κλιματική κρίση αλλά και σε παθογένειες του παρελθόντος. «Μιλάμε για μια διαφορετική πραγματικότητα», είπε και αναφέρθηκε στις ζωονόσους, όπως την πανώλη των μικρών μυρηκαστικών και στην ευλογιά. Θύμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα δέχτηκε τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανώλης. «Η ΕΕ συνεχάρη την Ελλάδα, δεν είναι κάτι που πρέπει να το ξεπερνάμε. Αφορά όλους τους ανθρώπους τους κτηνιάτρους που βρέθηκαν το πεδίο. Η εθνική επιτυχία οφείλεται σ’ αυτούς τους ανθρώπους», είπε ενώ αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις, οι οποίες κατά ανώτατο όριο φτάνουν τα 250 ευρώ από 150 ευρώ που αρχικώς προβλεπόταν. Ειδική μνεία έκανε στην ευλογιά, την οποία το υπουργείο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς προσπαθεί να εκριζώσει. 

Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά, ο Κώστας Τσιάρας επανέλαβε ότι δεν μπορεί να δεχτεί να αναπτύσσονται σε παραγωγική γή. «Διαβεβαιώνω ότι αυτή είναι θέση μου που δεν μπορεί να ξεπεραστεί», σημείωσε. 

Κλείνοντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι γίνεται μια σημαντική προσπάθεια σε διάφορα επίπεδα. Από την μια να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με τον σταθερό -για παράδειγμα μηχανισμό επιστροφής του ΕΦΚ- και από την άλλη για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. «Γίνεται μια προσπάθεια να προστατέψουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα να δώσουμε ώθηση σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα», είπε και πρόσθεσε «Αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει μαγικό ραβδί ελάτε να μου το πείτε να το κάνω κι εγώ πράξη».