Θεσμικός, ισορροπιστής, χαμηλών τόνων, από τους ψύχραιμους της πολιτικής κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα ευθύνης του αναλαμβάνοντας δύσκολες υποθέσεις.
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ
Ο Κώστας Τσιάρας ανήκει στους «ψύχραιμους» της πολιτικής. Η τοποθέτησή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης εξέπληξε πολλούς. Γιατί ένας γιατρός και όχι ένας νομικός, αναρωτήθηκαν πολλοί όταν ανακοινώθηκε η σύνθεση. Αργά, αλλά σταθερά, όμως, η επιλογή του πρωθυπουργού δικαιώνεται. Εκείνος γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους που κρύβονται στο micromanagement που προκύπτει από συνάφειες επαγγέλματος και αντικειμένου.
Σε ένα δικαστικά δύσκολο τοπίο, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν ξέφυγε λοιπόν από τον θεσμικό ρόλο του, που είναι άλλωστε οριοθετημένος με σαφήνεια. Απέφυγε αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους και αυτό εκτιμήθηκε πολύ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πηγαίνουν by the book. Κρατώντας πολύ χαμηλούς τόνους, ο Κώστας Τσιάρας απέφυγε να δημιουργήσει πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίγνωση του ρόλου
Ακόμα και όταν η –αβάσιμη– φημολογία για «άνωθεν προστασία» της Ελένης Τουλουπάκη προκάλεσε προσωρινά αφόρητο εκνευρισμό στους ισχυρούς πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αδίκως βρέθηκαν στο στόχαστρό της, εκείνος επέδειξε σύνεση και δεν παρασύρθηκε σε δημόσιες τοποθετήσεις ή «διαρροές» που, όποιες κι αν ήταν, θα ήταν λαθεμένες. Αυτό, ακριβώς διότι έχει επίγνωση του ρόλου του. Νηφάλιος, τοποθετήθηκε πολύ προσεκτικά στο θέμα της κόντρας που ξέσπασε για την ΑΔΑΕ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «οι φωνές οι οποίες αυτήν τη στιγμή, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, βρίσκουν ενδεχομένως έδαφος και σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας, εκτιμώ και πιστεύω ότι δεν δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για τη συνέχεια και την πραγματικά σωστή ανεξάρτητη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών». Μιλώντας μάλιστα στον ΣΚΑΙ 100,3 τόνισε με νόημα ότι «εμείς δεν είμαστε της άποψης ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν χρειάζονται, όπως έχει διατυπωθεί πολλές φορές από στελέχη της αντιπολίτευσης».
Ο Ποινικός Κώδικας
Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, μετά τα όσα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2019, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οπως δήλωσε ο υπουργός στον «Εθνικό Κήρυκα» τον Απρίλιο του 2022, «με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επιχειρήθηκε μια συνολική αναμόρφωση των αμφιλεγόμενων διατάξεων που είχε εισαγάγει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στόχος των νέων διατάξεων είναι να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών, το οποίο είχαν διαταράξει οι χαμηλές ποινές και οι πρόωρες αποφυλακίσεις, που προβλέπονταν στον νέο Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ». Και έδειξε ότι επιμένει θεσμικά, λέγοντας ότι «επιλέξαμε να δώσουμε διαρκή χαρακτήρα στην επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης των αποτελεσμάτων που παράγει ο Ποινικός Κώδικας». Οι προκλήσεις είναι ακόμα αρκετές, καθώς η απονομή δικαιοσύνης πρέπει να επιταχυνθεί: «Εργαζόμαστε συστηματικά θεσμοθετώντας μια σειρά εργαλείων που θα βελτιώσουν τον ρυθμό απονομής της Δικαιοσύνης, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων». Φυσικά, έχει τεθεί και το χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη εκατοντάδων δικαστικών υπαλλήλων και τη σύσταση της δικαστικής αστυνομίας.
Ευπρόσιτος
Ιατρός βιοπαθολόγος και διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, ο ΔΑΠίτης και σήμερα βουλευτής Καρδίτσας έχει αναλάβει με επιτυχία πολλαπλούς ρόλους, διατηρώντας με προσήλωση τη στενή σχέση του με την κομματική οργάνωση. Στο παρελθόν διετέλεσε μάλιστα πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής της ΝΔ στην Καρδίτσα. Εκλέχθηκε γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, όταν οι «γαλάζιοι» βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, διατηρώντας λεπτές ισορροπίες και συσφίγγοντας τις σχέσεις του με τους συναδέλφους του βουλευτές. Και μόνο κερδισμένος βγήκε. Απλός, καθημερινός και δεκτικός, είχε ανοικτή την πόρτα του το 2019 στο γραφείο του στους Αμπελόκηπους για όλους όσοι ήθελαν να συζητήσουν μαζί του. Κομματικοί, αυτοδιοικητικοί και άλλοι πολλοί μπαινόβγαιναν εκεί. Εχοντας διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών (2012-13) αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, ο Κώστας Τσιάρας προφητικά ανέφερε στον ομογενειακό Τύπο της Αυστραλίας το 2013 πως «θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους απόδημους Ελληνες και, κατ’ επέκταση, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές». Είχε προειδοποιήσει άλλωστε για το θέμα της ψήφου των ομογενών με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»: «Είμαστε διατεθειμένοι μέσα από διαβούλευση να ξαναφέρουμε το συγκεκριμένο ζήτημα και ελπίζω ότι αυτήν τη φορά θα έχει καλύτερη τύχη». Ο Κώστας Τσιάρας διατήρησε τους δεσμούς του με την ομογένεια και τον Απρίλιο του 2022 βρέθηκε στη Βοστώνη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 1821.
Ο Κώστας Τσιάρας είναι παντρεμένος με την Αγγελική Στεργιούλη και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.