Τη σημασία της τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού υπογραμμίζουν επιστήμονες, σημειώνοντας επίσης ότι δεν θα πρέπει καν να συζητείται το ενδεχόμενο να γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο.
Μιλώντας στο MEGA» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να αφήσουμε τη διαχείριση της πανδημίας στην ατομική ευθύνη γιατί τα παραδείγματα δεν είναι τα καλύτερα». Υπογράμμισε πως σε μια χώρα που καλπάζει ο κορωνοϊός δεν θα έπρεπε να γίνεται καθόλου συζήτηση για το αν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο.
Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως η πόλη βρίσκεται λίγο πριν το όριο του συναγερμού, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις συνθήκες που υπήρχαν πριν δύο – τρεις εβδομάδες όταν όλοι ήταν πιο χαλαροί. «Ελπίζουμε με τα μέτρα θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων» πρόσθεσε.
Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που δείχνουν τα λύματα της πόλης και σημείωσε πως δεν αποκλείεται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη να φτάσουν και τα 1.000 σε ημερήσια βάση.
«Μέχρι και τη Δευτέρα η τάση των μετρήσεων ήταν αυξητική» σημείωσε ο Νίκος Παπαϊωάννου, τονίζοντας όμως ότι τα νούμερα δεν ήταν στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. «Και αυτή την εβδομάδα η τάση θα είναι αυξητική και από την επόμενη θα δούμε μείωση» πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Συμπλήρωσε πως «για να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και αυτό γίνεται μόνο με τη χρήση μάσκας και τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων».
Τέλος, και οι δύο επιστήμονες υπογράμμισαν ως αρνητικό στοιχείο για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας πως παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα των πολιτών σε σχέση με την προηγούμενη καραντίνα της άνοιξης.
Δερμιτζάκης: Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη θα χειροτερεύσει
Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου, φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία, είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις 2 εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων, εξήγησε ο καθηγητής προσθέτοντας πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο lockdown.
Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε, καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα, όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί.
“Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση’, είπε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οποιαδήποτε μορφή πορείας, συγκέντρωσης αυτή τη στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο κι από οποιαδήποτε ομάδα, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι εγκληματική, τόνισε, τόνισε επαναλαμβάνοντας όπως είπε χαρακτηριστικά την θέση του καθηγητή Εξαδάκτυλου ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΙ, με αφορμή την πορεία για το Πολυτεχνείο που ετοιμάζει η ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.
Όπως πρόσθεσε, εκτιμά πως σε επίπεδο πολιτείας, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να τιμωρηθεί με τεράστιο πρόστιμο και έχει πολύ περισσότερες ποινικές ευθύνες.