Η ειλημμένη απόφαση τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτέμβρη, καθώς τα παιδιά δεν μπορεί να απέχουν από τον φυσικό χώρο παιδείας, συνοδεύεται και από συγκεκριμένο πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού.
Μιλώντας στο Open, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, είπε συγκεκριμένα: «Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη».
Όπως συμπλήρωσε, οι τεχνικές λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων είναι υπό συζήτηση. “Την Πέμπτη θα καταλήξουμε στο πώς θα προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία και θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες. Έχουμε λίγη δουλειά μπροστά μας. Δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς Παιδεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ηλικιακά ομάδα στην πανδημία. Μεταδίδουν λιγότερο και προσβάλλονται λιγότερο” είπε ο λοιμωξιολόγος.
Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα «οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Ο ΠΟΥ μας λέει ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί να φοράει τη μάσκα από την ηλικία των τριών ετών και πάνω. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη από ποια τάξη. Θα το αποφασίσουμε την Πέμπτη με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας». Συμπλήρωσε ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και δασκάλους.
Τι λέει η εμπειρία στην ΕΕ
«Από την εμπειρία σχολείων που έχουν ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα παιδιά δέχονται εύκολα τη μάσκα, υπάρχουν ωραίες βαμβακερές μάσκες με σχέδια και ακούν τον δάσκαλο. Πέραν της μάσκας, θα υπάρξει μια δέσμη μέτρων, η οποία θα περιλαμβάνει από κλειστές ομάδες παιδιών, δηλαδή οι τάξεις δεν θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, θα υπάρχουν ξεχωριστά διαλείμματα, απολύμανση, θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια» υπογράμμισε ο Νίκος Σύψας.
Τι θα γίνει με τις απουσίες, μεταφορά μαθητών, τηλεκπαίδευση
Μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να απέχουν οι μαθητές από τη διδασκαλία όταν νοσούν είτε οι ίδιοι, είτε κάποιος με τον οποίο μένουν μαζί. Επιπλέον, αν κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα μπορεί να απουσιάζει από την παράδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες.
Η μεταφορά των μαθητών από και προς τι σχολικές μονάδες θα γίνεται αυστηρά με την χρήση μάσκας από όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή από μαθητές, οδηγούς και συνοδούς. «Όλα αυτά είναι στη βάση των τωρινών δεδομένων. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα», τόνισε.
Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το υπουργείο είναι καθόλα έτοιμο να εφαρμόσει την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία όταν και αν κριθεί απαραίτητο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δε θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση για αυτούς που μπορούν κανονικά να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες, αυτούς δηλαδή που δεν εντάσσονται σε κάποια κατηγορία που μπορούν να λείπουν δικαιολογημένα. «Οι απουσίες θα είναι για συγκεκριμένο λόγο. Το υπουργείο είναι πλήρως έτοιμο για την τηλεκπαίδευση όπου και όταν αυτή χρειαστεί», τόνισε.
Η πρόβλεψη του υπουργείου Παιδείας για τα ειδικά σχολεία είναι ίδια με τα υπόλοιπα, με τις οδηγίες για την χρήση της μάσκας ωστόσο να αποσαφηνίζονται τις προσεχείς ημέρες.
Στα πανεπιστήμια, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί όπως αυτή του Ιουνίου, με τις βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων να ανακοινώνονται στο τέλος Αυγούστου.
Υπό εξέταση είναι και το ζήτημα των κυλικείων, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται τις επόμενες ημέρες.