Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη με την επιτροπή λοιμοξιολόγων και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην καθιερωμένη σύσκεψη αναμένεται να αξιολογηθούν τα δεδομένα που αφορούν την εξάπλωση του κορονοϊού και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν την εφαρμογή νέων μέτρων.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ανησυχίες των επιστημόνων και η κυβερνητική ετοιμότητα για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 284 κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με την Αττική να βρίσκεται στο κόκκινο με 141 καταγεγραμμένα περιστατικά.
Πληθαίνουν στο μεταξύ τα μηνύματα από επίσημα χείλη για τη σημασία της ατομική ευθύνης στη λήψη των μέτρων προστασίας στην προσπάθεια να ελεγχθεί η διασπορά της νόσου, με τον δείκτη να είναι πλέον πάνω από το 1. Δεν αποκλείεται η λήψη περαιτέρω μέτρων, σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown, όπως δήλωσε εκ νέου χθες σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος εστίασε στη σημασία της εφαμογής των ήδη υφιστάμενων μέτρων.
Σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης τίθεται και η Λέσβος η οποία προστίθεται στον κατάλογο των περιοχών που εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα. Ενώ, σήμερα το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως για τα σχολεία, με πιθανό το ενδεχόμενο αυτά να μην ανοίξουν στις 7 Σεπτέμβρη, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας τους να μετατεθεί για μια βδομάδα αργότερα.
Ενδεικτικό πάντως, της σημασίας που αποδίδεται στη συμπεριφορά των πολιτών για την εξέλιξη της νόσου είναι το μήνυμα που έστειλε μέσω του λογαριασμού της στο Facebook η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.«Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης δεν εναπόκειται, μόνο στο Κράτος ή την ατομική ευθύνη. Είναι, πρωτίστως, μια ευθύνη κοινωνική και συλλογική. Αναλαμβάνοντας όλοι μας το μερίδιο που μας αναλογεί, προστατεύουμε την υγεία μας και δυναμώνουμε τη δημοκρατία μας», τονίζει μεταξύ άλλων η Κατερίνα Σακελαροπούλου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες “εξίσου κρίσιμους με τους δύο πρώτους της πανδημίας. Όπως τότε – με υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία και σύμπνοια – αναχαιτίσαμε την πανδημία, αναλόγως οφείλουμε να πράξουμε και πάλι», επισημαίνοντας παράλληλα πως «μπορεί να εμφανίζουμε πολύ χαμηλότερη έξαρση μετά την άρση του lockdown σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται».
Ανησυχούν οι επιστήμονες
Αγωνία υπάρχει και στην επιστημονική κοινότητα για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και το χθεσινό αρνητικό ρεκρό, ενώ δεν αποκλείουν τη λήψη οριζόντιων μέτρων. “Χωρίς τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα ο σημερινός αριθμός θα ήταν πολλαπλάσιος”, δήλωσε στο MEGA, ο Αθανάσιος Τσακρής, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και Καθηγητής Μικροβιολογίας.
Ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα δυσάρεστο αριθμό, αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνοντας πως «θα περιμέναμε η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη».
Ωστόσο, στάθηκε στην «ισοπέδωση της καμπύλης ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία εβδομάδα», τονίζοντας πως ήταν πιο ανησυχητική η περίοδος όπου «από 30 περιστατικά πήγαμε στα 60, από 40 πήγαμε στα 80».
Αναφορικά με το κατά πόσο αναγκαία είναι η λήψη επιπλέον μέτρων, στάθηκε στην συμβολή της κοινωνίας στα μέτρα υπογραμμίζοντας ότι «όλοι να βοηθήσουμε να μην υπάρξει κάποια σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι το φθινόπωρο περιμένουμε τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα, οι καιρικές συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες που θα ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Όλες οι ηλικίες να συμβάλλουν ανάλογα ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας».
Από την πλευρά του ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος
Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα. «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε πάντως ότι «έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα». «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια», συμπλήρωσε.
Lockdown στη Λέσβο
Σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης τίθεται από σήμερα Δευτέρα η Λέσβος, με εφαρμογή των κάτωθι περιοριστικών μέτρων:
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
- Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 8 ημέρες από τη Δευτέρα 24-08-2020 και ώρα 06.00 έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:
-η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
-οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και
-οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.
Ρεκόρ κρουσμάτων
Στο μεταξύ 284 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής 23/8/20202 ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8664, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.
Τα 1852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμη, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι μολύνσεις στην Αττική χτύπησαν «κόκκινο» με τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει ανακοινωθεί ως τώρα. Τα 141 από τα 284 κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα καταγράφονται στην Αττική, κάτι που δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ανησυχία.
Από την άλλη, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα με 11 νέα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία ημέρα.