Στη διαχείριση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μην υπάρχει εξάπλωση εστιάζουν οι αρχές. Η ροή κρουσμάτων που υπάρχει το τελευταίο διάστημα από τουρίστες που καταφτάνουν στη χώρα μας ήταν κάτι αναμενόμενο και, αν και δεν σηματοδοτεί ιδιαίτερη ανησυχία προς ώρας, απαιτεί ιδιαίτερη εγρήγορση.
Δεδομένης και της κατάστασης στις χώρες των Βαλκανίων, πολίτες των οποίων εισρέουν στη χώρα μας, όπου η επιδημία σημειώνει έξαρση, οι κεραίες των αρχών είναι τεντωμένες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η αύξηση και επέκταση των τεστ σε όλους τους τουρίστες και επισκέπτες που εισέρχονται στη χώρα μας από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
Αντίστοιχα τεντωμένες είναι οι κεραίες και για φαινόμενα συνωστισμού, που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε πανηγύρια και εκδηλώσεις, με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει, χθες στη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ότι είναι ώρα ευθύνης γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Από τα 33 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη στην Ελλάδα, τα 21 θεωρούνται εισαγόμενα. Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα 33 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν: 21 στις πύλες εισόδου. Τρία εισαγόμενα που προήλθαν αυτοβούλως σε εργαστήριο για έλεγχο. Δύο στη Δράμα. Δύο στην Καστοριά: Ένα στην Καβάλα. Τρία στην Αττική. Ένα στην Ξάνθη.
Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από τα κλιμάκια της ΕΟΔΥ, οι έλεγχοι των Σέρβων τουριστών στη Βόρεια Εύβοια, για το αν έχουν εκτεθεί στον ιό, μετά από τα δύο κρούσματα κορωνοϊού που βρέθηκαν σε ζευγάρι Σέρβων τουριστών στην Αιδηψό. Συνολικά ελέγχθηκαν 85 άτομα, μέλη των γκρουπ που ήλθαν το Σάββατο 4 Ιουλίου και κατέλυσαν σε 11 διαφορετικά ξενοδοχεία, όπως αναφέρει το Lamiareport και οι οποίοι είναι σε καραντίνα.
Επίσης εντοπίστηκαν και εξετάστηκαν τόσο ο ταξιτζής που μετέφερε το ζευγάρι των Σέρβων από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας στο λιμάνι της Αιδηψού όσο και η οδηγός που πήρε την αντίστοιχη κούρσα από την Αρκίτσα στο Νοσοκομείο Λαμίας.
Παγώνη: Εξετάζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα
Πάντως, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε καθησυχαστική για την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, όπου οι ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ανησυχητικές τις τελευταίες 5 ημέρες για τις χώρες που έχουν πάρα πολλά κρούσματα.
Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της έλευσης τουριστών από τα βόρεια σύνορα της χώρας. Όπως ανέφερε, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η περίπτωση της Σερβίας, καθώς ναι μεν έκλεισαν τα σύνορα για τους Σέρβους, ωστόσο έχουν περάσει ήδη τουρίστες στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες.
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν θα ισχύσουν απαγορεύσεις και για άλλες χώρες, η Ματίνα Παγώνη επισήμανε ότι «εξετάζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά χώρα, τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων, αλλά και τους νεκρούς. Δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των κρουσμάτων, αν θα κλείσουμε τα σύνορα». Πρόσθεσε δε ότι το γεγονός ότι θα γίνονται τεστ σε όλους στα σύνορα είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει, ώστε εφόσον υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, θα είναι ευκόλοτερη και η ιχνηλάτηση των επαφών.
Σερβία
Στο μεταξύ, την Τρίτη στην Σερβία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 13 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 330. Επιβεβαιώθηκαν 299 νέα κρούσματα ενώ μέχρι σήμερα νόσησαν, συνολικά, 16.719 άτομα.
Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί στο Βελιγράδι από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού, όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου, εξέλιξη που κατέβασε στους δρόμους διαδηλωτές και οδήγησε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.
Βόρεια Μακεδονία
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε πως από σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου, όσοι πολίτες της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επιθυμούν να εισέρχονται στην επικράτεια της χώρας υποχρεούνται να προσκομίζουν στις συνοριακές διαβάσεις αρνητικό διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού, το αργότερο 72 ώρες πριν την άφιξη τους.
Οι τέσσερις παραπάνω χώρες θεωρούνται χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων και θυμάτων της Covid-19 το τελευταίο διάστημα.
Ωστόσο και η υγειονομική κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς εδώ και πάνω από ένα μήνα παρατηρείται αναζωπύρωση της επιδημίας. Μάλιστα τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 163 νέα κρούσματα του κορονοϊού και 5 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 7.046, ενώ 359 άτομα που είχαν προσβληθεί από τη νόσο έχασαν τη ζωή τους.
Βέλγιο: Στις “πορτοκαλί ” χώρες η Ελλάδα
Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκαταλέγονται στις «πορτοκαλί» χώρες, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από αυτές, θα τους ζητείται να υποβάλλονται σε τεστ και θα μπαίνουν σε καραντίνα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπήρξε επικοινωνία των ελληνικών αρχών με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αύριο αναμένεται εκ νέου επαφή των δύο πλευρών. Η Ελλάδα έχει άρει τους περιορισμούς για όσους προέρχονται από το Βέλγιο από την 1η Ιουλίου. Το Βέλγιο απαγορεύει στους πολίτες του να ταξιδεύουν στις χώρες που βρίσκονται στην «κόκκινη» λίστα.