«Σαρώνει» η μετάλλαξη Δέλτα στους νέους σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου: Ο ηλικιακός μέσο όρο διαμορφώνεται στα 30,8 έτη στις 23 Ιούλιου , έναντι των 41,9 ετών το διάστημα από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 23 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα τον Ιούλιο η μετάλλαξη Δέλτα ήταν στο 27,3% των κρουσμάτων που αφορούσαν την ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών και στο 25,7% των κρουσμάτων στις ηλικίες 10 έως 19 ετών.
Παράλληλα αυξάνονται οι καραντίνες. Έτσι την περίοδο 15 Μαΐου – 23 Ιουλίου ήταν υπό περιορισμό 3.453 άτομα.
Η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με το στέλεχος «Δέλτα» που σαρώνει προκαλώντας χιλιάδες νέες μολύνσεις καθημερινά, απειλούν τη στατικότητα του υπό κατασκευή τείχους ανοσίας: μόλις το 52% των ενηλίκων πολιτών στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της λοίμωξης COVID-19. Η μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» –τουλάχιστον 80% πιο μεταδοτικό σε σχέση με το αρχικό στέλεχος κορωνοϊού της Γουχάν που κυριαρχούσε πέρυσι το καλοκαίρι– είναι δεδομένη. Στο 65,5% βρίσκεται η διασπορά της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τον έλεγχο 334 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που ολοκλήρωσε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για την περίοδο 10 Ιουνίου – 12 Ιουλίου.
Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην κοινότητα γίνεται αντιληπτή και μόνο από το γεγονός ότι μόλις έναν μήνα πριν, όταν άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, το τότε ποσοστό επικράτησής της περιοριζόταν μόλις στο 5,5% επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων. Το ινδικό στέλεχος επικρατεί πλέον ξεκάθαρα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στην Κρήτη, όπου αγγίζει το 80% (79,59%), στην Ηπειρο (50%), στα νησιά του Ιονίου (33,33%) και την Αττική (25,13%).
Ήδη επιστήμονες στην Ινδία έχουν συνδέσει τη μετάλλαξη Δέλτα, με σοβαρά συμπτώματα, όπως απώλεια ακοής, σοβαρές γαστρικές διαταραχές και θρομβώσεις που οδηγούν σε γάγγραινα. Όπως τονίζουν παρόμοια συμπτώματα δεν παρατηρούνται συνήθως σε ασθενείς με Covid-19.