Ως ήπια χαρακτήρισε στην ΕΡΤ την αυξητική τάση στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, δημήτρης Παρασκευής, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εστίασε στις νέες παραλλαγές της Όμικρον, ΒQ.1 και ΒQ.1,1 οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική διαφυγή από την ανοσία.
«Έχουμε μία αύξηση εδώ και μία με δύο εβδομάδες σε ότι αφορά τις απλές νοσηλείες. Αυτό είναι ενδεικτικό της αυξημένης διασποράς του ιού στην κοινότητα. Βέβαια δεν αναμένουμε μεγάλη αύξηση η πίεση σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή τις σοβαρές νοσηλείες» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Παρασκευής.
Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας τόνισε ο κίνδυνος είναι υψηλός για τις ευπαθείς ομάδες: «Η πλειονότητα δυστυχώς των θανάτων αφορούν υπερήλικες. Ένα περίπου 90% αφορά άτομα τα οποία έχουν ηλικία άνω των 70 και ένα περίπου 68% ηλικίας άνω των 80, γι’ αυτό κάθε φορά δίνουμε έμφαση στην προστασία αυτών των ανθρώπων ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας με μεγαλύτερη συνέπεια σε σχέση με τους υπόλοιπους».
Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η παραλλαγή ΒQ.1
Μιλώντας, από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ για τις νέες μεταλλάξεις του ιού, τόνισε ότι στην Ευρώπη φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια ρχική φάση διασποράς νέων παραλλαγών, οι οποίες ήδη είναι γύρω στο 19% των νέων κρουσμάτων στη Γαλλία, στο 10% στην Ιταλία, στο 7%, στην Ολλανδία.
Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης αυτές «οι νέες παραλλαγές έχουν ίδια ταχύτητα μετάδοσης με την Όμικρον αλλά το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι παρουσιάζουν σημαντική διαφυγή από την ανοσία». Σύμφωνα με τον ειδικό αυτό μας κάνει όλους δυνητικά διαθέσιμους να μολυνθούμε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην σημασία του εμβολιασμού και της πρόληψης και των τεστ ανίχνευσης του ιού.
Συνεχίζουμε να προσφέρουμε δωρεάν τεστ
«Είμαστε από τις λίγες χώρες που συνεχίζουμε να έχουμε διαθεσιμότητα δωρεάν τεστ σε όλους ανά την επικράτεια» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας, πολλοί συνάνθρωποί μας αρκούνται στο να πραγματοποιούν αυτόδιαγνωστικούς ελέγχους και στη συνέχεια, επειδή δεν υπάρχει και κάποιο έλεγχος να μην κάνουν rapid test για να δηλωθούν τα χαρακτηριστικά.
«Η έγκαιρη διάγνωση έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της σοβαρής νόσου, ειδικά τις ευπαθείς ομάδες» συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευής.