Αισιόδοξοι είναι οι ειδικοί πως εντός των επόμενων εβδομάδων θα έρθει η αποκλιμάκωση της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε πενταψήφιους αριθμούς, όλα δείχνουν πως η Όμικρον είναι ήπια και δεν αυξάνει τον αριθμό των νοσηλειών, είπε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης.
«Αυτοί που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι πάνω από το 90% ανεμβολίαστοι. Αν δείτε τα στατιστικά των ΜΕΘ από την αρχή του Σεπτεμβρίου θα δείτε ότι το ποσοστό ανεμβολίαστοι VS εμβολιασμένοι είναι 85% – 15%. Αν αναλύσετε την ομάδα των ανθρώπων που είναι μέσα στις ΜΕΘ και είναι εμβολιασμένοι, θα δείτε ότι αυτό το ποσοστό είναι άνθρωποι που έχουν ειδικά νοσήματα που δεν έχουν την ίδια ευαισθησία στο εμβόλιο. Σήμερα έχουμε 35.000 περισταστικά που αναφέρονται κάθε μέρα και οι νοσηλείες που κάνουμε είναι ανάλογες όταν είχαμε περίπου 3.000 κρούσματα την ημέρα», τόνισε ο καθηγητής.
«Η τριπλή δόση έχει αλλάξει τα δεδομένα στην Όμικρον», είπε ο κ. Λουκίδης και πρόσθεσε πως όσοι την έχουν λάβει νοσούν ήπια και το κυριότερο, αποφεύγουν τη νοσηλεία.
Ο καθηγητής είναι αρκετά αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται η αποκλιμάκωση και η επάνοδος στην κανονικότητα.
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης αναμένει νέο νούμερο – ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού αναμένει σήμερα (11/1) καθώς όπως είπε στον ΣΚΑΪ, θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα επιπλέον 9.688 θετικά self test δηλώθηκαν σήμερα το πρωί, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας. Χθες, τα self test κατέγραψαν 15.547 εν δυνάμει κρούσματα, μαθητών και εκπαιδευτικών. Συνολικά, τις τελευταίες 48 ώρες έχουν ανιχνευτεί 25.235 εν δυνάμει κρούσματα.
Όπως είπε ο καθηγητής, εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.
Σχετικά με την κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.
«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα» πρόσθεσε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων τώρα βρίσκεται στις 35.000 και εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί θα μιλάμε για συνοικά 700.000 με 800.000 μολύνσεις έως το τέλος Ιανουαρίου.
Επικαλέστηκε αμερικανικά στοιχεία όπου δείχνουν κατακόρυφη άνοδο στις νοσηλείες με την Όμικρον, με αύξηση και των διασωληνώσεων και των νοσηλειών σε απλές μονάδες.
Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται κατά μέσο όρο 590 εισαγωγές στα νοσοκομεία και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν έως και 650.
Ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, λέγοντας ότι η λίγο χαμηλή μουσική όταν τρως έξω θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών ενώ δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επί του πεδίου ότι όταν παίζει μουσική, όσοι μιλούν και επικοινωνούν εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια.
Πλεύρης: Μεγάλος ο έλεγχος του πληθυσμού
«Είχαμε 15.000 θετικά σελφ τεστ και κοντά στα 10.000 σήμερα που σημαίνει ότι αυτός ο κόσμος θα κυκλοφορούσε στην κοινότητα και δεν θα γνώριζε ότι νοσεί», τόνισε ο κ. Πλεύρης σημειώνοντας ότι χάρη στη λειτουργία των σχολείων γίνεται ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος του πληθυσμού, καθώς από την Κυριακή έχουν γίνει 1,6 εκατ. τεστ.
Τα θετικά αυτά αποτελέσματα των self test θα προσμετρηθούν μόλις επιβεβαιωθούν «πιθανολογώ μέσα στις επόμενες 2 με 3 ημέρες», είπε ο κ. Πλεύρης. Εκτίμησε επικαλούμενος και τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη, ότι αυτή την εβδομάδα και ενδεχομένως την επόμενη, ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγάλος.