Πιθανές εξηγήσεις στο μεγάλο ερώτημα ποιους χτυπάει ο κορωνοϊός και γιατί πεθαίνουν και νέοι ή άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα, προσπάθησε να δώσει ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σήμερα (6 Απρίλη) στην καθημερινή ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Στην πατρίδα μας στο σύνολο των κρουσμάτων μεταξύ 40-64 έχει καταγραφεί το 45%. Στις μικρές ηλικίες μόλις 2,8% της νόσου. Ακόμα πιο δύσκολο να εξηγηθούν είναι οι σπάνιοι θάνατοι στις νέες ηλικίες. Γίνεται τεράστια προσπάθεια για να κατανοηθεί η παθογένεια της νόσου.

Πέραν της ηλικίας και των νοσημάτων, τι άλλο υπάρχει και νοσούν και κάποιοι νέοι; Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα για ειδικά γονίδια, όπως εκείνο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να επιτεθεί. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό, μπορούν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή. Υπάρχει μια ουσία που βοηθά τους πνεύμονές μας που τους κάνει εύκαμπτους. Μπορεί γρήγορα να εξαντλείται στους ασθενείς με κορωνοϊό.

 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η άμυνά μας ανταποκρίνεται στον ιό. Σε μερικούς λίγους νέους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής. Αν ελαττώσουμε την πιθανή έκθεση στον ιό στο ελάχιστο, είναι πολύ πιθανό να πάμε καλά».