Επιπλέον περιορισμοί θα επιβληθούν στο Παρίσι με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, δήλωσε σήμερα (5/11) στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.
Η Ινταλγκό είπε ότι στα νέα μέτρα θα περιλαμβάνεται το κλείσιμο συγκεκριμένων καταστημάτων που πουλάνε φαγητό και αναψυκτικά για το σπίτι στις 10μμ τοπική ώρα, μέτρο το οποίο θα προστεθεί στο lockdown που ισχύει στη Γαλλία σε εθνικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε τον περασμένο μήνα νέο lockdown υποχρεώνοντας τα μη απαραίτητα καταστήματα–όπως είναι αυτά που δεν πουλάνε βασικά τρόφιμα ή φάρμακα–να κλείσουν και τους πολίτες να πρέπει να χρησιμοποιούν υπογεγραμμένα έγγραφα για να δικαιολογούν την παρουσία τους εκτός σπιτιού.
Ωστόσο, οι γαλλικές αρχές έκριναν ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα στο Παρίσι καθώς, παρά το lockdown, ήταν μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονταν στους δρόμους της πρωτεύουσας αργά τη νύχτα.
Η επιβολή εκ νέου καραντίνας και αυστηρών περιορισμών έχει προκαλέσει οργανωμένες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη παρότι χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας, αντιμετωπίζουν ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν.
Μια γαλλική κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι στο Παρίσι παρατηρήθηκαν “μυστικά πάρτι, ρέιβ πάρτι και ιδιωτικά δείπνα” γι αυτό και κρίθηκαν απαραίτητα τα αυστηρότερα μέτρα.
“Όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες του παιχνιδιού και επομένως θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τότε είναι που χρειάζεται να επιβληθούν νέοι περιορισμοί”, είπε η Ινταλγκό.
Χθες Τετάρτη η Γαλλία κατέγραψε 40.558 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 385 θανάτους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την COVID σε 38.674, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο.
Οι Γερμανοί αποθηκεύουν προϊόντα
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού καταγράφηκε το 24ωρο που πέρασε στη Γερμανία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα οι καταναλωτές έσπευσαν ξανά να αποθηκεύσουν προϊόντα, όπως χαρτιά τουαλέτας, αντισηπτικά χεριών και υλικά για είδη αρτοποιίας ενόψει του δεύτερου, μερικού αυτήν τη φορά, lockdown στη χώρα τους, το οποίο τέθηκε σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 19.990 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 596.583, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Πρόκειται για ημερήσιο αριθμό άνευ προηγουμένου.
Το ίδιο διάστημα, 118 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 10.930 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.
Η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων και η νέα μερική καραντίνα που επιβλήθηκε από τις 2 Νοεμβρίου αύξησαν τη ζήτηση των καταναλωτών για ορισμένα προϊόντα υγιεινής και τροφίμων κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Οι πωλήσεις χαρτιών υγείας ήταν 139% πάνω από τον μέσο όρο τους μήνες που προηγήθηκαν της υγειονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2019 ως τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.
Παράλληλα οι αγορές απολυμαντικών αυξάνονταν συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες και ανήλθαν σε 104% πάνω από τα επίπεδα προ κρίσης κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Ωστόσο παρέμειναν χαμηλότερες από τα επίπεδα που είχαν αγγίξει κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown την άνοιξη, όταν οι πωλήσεις σχεδόν οκταπλασιάστηκαν ορισμένες φορές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καταναλωτές έσπευσαν επίσης να αποθηκεύσουν υλικά ψησίματος, με τις πωλήσεις αλευριού να αυξάνονται κατά 101% από τα επίπεδα προ κρίσης και τις πωλήσεις μαγιάς και ζάχαρης να αυξάνονται κατά 74% και 63% αντίστοιχα.
Ωστόσο και οι πωλήσεις αυτών των προϊόντων ήταν χαμηλότερες από αυτές της άνοιξης κατά την πρώτη καραντίνα, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι εκκλήσεις των πολιτικών να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα εισακούσθηκαν τουλάχιστον εν μέρει, επισημαίνει η Στατιστική Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.