Μόλις στο 70% φτάνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Astrazeneca την ώρα που τα αντίστοιχα της Pfizer και της Moderna δείχουν προστασία 95%.
Στα πλεονεκτήματα του συγκεκριμμένου ευκολίου είναι η τιμή – φθηνότερο των υπολοίπων- αλλά και η ευκολία στην αποθήκευση και μεταφορά. Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Oι ερευνητές του πανεπιστημίου ακολούθησαν όλα τα βήματα παραγωγής και ελέγχου που υπό κανονικές συνθήκες διαρκούν 10 και πλέον χρόνια σε μόλις 10 μήνες.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις, που αντιστοιχούν σε 50 εκατομμύρια πληθυσμού.
Περισσότεροι από 20.000 εθελοντές συμμετείχαν στην ανάπτυξη του εμβολίου. Υπήρξαν 0 περιπτώσεις όπου εθελοντές οι οποίοι είχαν λάβει δύο δόσεις ασθένησαν. Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης εντοπίστηκε τρόπος για να φτάσει η προστασία στο 90% αλλά αυτό προϋπόθετε και τρίτο εμβολιασμό που όμως θα σήμαινε περισσότερες δόσεις στην παραγωγή.
Το εμβόλιο είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός κοινού κρυολογήματος που προσέβαλε χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μπορεί να προκαλεί μόλυνση σε ανθρώπους και να φέρει το «αποτύπωμα» μέρους του κορωνοϊού, που είναι γνωστό ως πρωτεϊνη spike. Από τη στιγμή που εισάγεται στον οργανισμό αρχίζει να παράγει την πρωτεϊνη spike του κορωνοϊού, την οποία το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει ως απειλή και προσπαθεί να πολεμήσει.