Σε κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις και για το κυβερνητικό σχέδιο και απάντησε στις ερωτήσεις του.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι καλοδεχούμενη, τόσο από τον ίδιο όσο και από τα αρμόδια υπουργεία.
Και οι δύο τόνισαν τη σημασία του μηνύματος «Μένουμε Σπίτι».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσει και κατέθεσε τις προτάσεις του για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας στην οικονομία, προτρέποντας τον πρωθυπουργό, να μην διστάσει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ που άφησε η δική του κυβέρνηση.
Επιπλέον πρότεινε στον πρωθυπουργό να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για 3 περίπου δισ.. Και ταυτόχρονα να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ., να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή, συνολικά, τουλάχιστον 5 δισ. να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης.
“Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, που απειλεί, τόσο τη δημόσια υγεία, όσο και τη συνοχή της κοινωνίας” αναφέρει σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας. “Θέλησα λοιπόν να του μεταφέρω, ότι τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδω, για να βοηθήσουν την Πολιτεία και κυρίως τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Υγείας, τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε προτάσεις και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης: “Του ζήτησα λοιπόν να μη διστάσει να εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το Δημόσιο, του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις, που με απόφαση της Πολιτείας πρέπει να κλείσουν. Για όσο χρειαστεί, οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Ταυτόχρονα, να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Να ενισχύσει τον ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι. Αλλά να προχωρήσει και σε έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Τέλος του ζήτησα να παρέμβει στις τράπεζες, ώστε να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση, οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας”.
Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Γεννηματά
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη και με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Γεννηματά για το κυβερνητικό σχέδιο, απάντησε στις ερωτήσεις της και αντήλλαξαν σκέψεις και προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Και οι δύο τόνισαν τη σημασία του μηνύματος «Μένουμε Σπίτι».
«Στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν τα αρμόδια όργανα με τους ειδικούς επιστήμονες. Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα και για όλες τις δραστηριότητες που επηρεάζουν τη διασπορά, χωρίς εξαιρέσεις, διότι αλλιώς αυτοαναιρούνται και ακυρώνονται», επεσήμανε η κ. Γεννηματά στην συνομιλία της μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΚΙΝΑΛ, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως «για την Εκκλησία πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να μη μετατρέπονται οι ναοί σε κέντρα διάδοσης της επιδημίας. Αυτό πρέπει να ισχύσει για όλα τα δόγματα ανεξαιρέτως».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε στον πρωθυπουργό, πως επειδή το βάρος το σηκώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, χρειάζονται άμεσα μέτρα διοικητικά και οικονομικά.
Ειδικότερα πρότεινε:
* Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί.
* Να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια. Λειτουργία ενός νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό.
* Να πολλαπλασιασθούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό.
* Να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειασθεί) με τιμολόγιο που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, καθορισμένο από το κράτος.
* Να προμηθευτούν εγκαίρως τα νοσοκομεία, όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία των εργαζομένων στην υγεία.
* Να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά.
* Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα νησιά του Β. Αιγαίου, όπου είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.
Για τις δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη “μέτρα έξω από την πεπατημένη”, με την αναστολή προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει:
* Να απαιτήσει από την Ε.Ε., εκταμίευση πολύ μεγαλύτερων ποσών από τα 37 δισ. ευρώ (που ακούγεται) και την εξαίρεση από δημοσιονομικούς περιορισμούς – και από κρατικές ενισχύσεις – των ποσών που θα δοθούν για υγεία, επιχειρήσεις/ εργαζόμενους.
* Να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για τα επόμενα έτη.
Και εν συνεχεία
* Να γίνει ριζική αλλαγή του κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν το ΕΣΥ, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα.
* Να ανασταλούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.
* Να προετοιμασθούν ειδικά μέτρα στήριξης του τουρισμού.
* Να στηρίξουν οι τράπεζες την ρευστότητα. Δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια. Να μην «κοκκινίζουν» δάνεια που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν προβλήματα.
Συνεχίζονται Τρίτη (17/3) και Τετάρτη (18/3) οι ενημερωτικές επαφές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τον κύκλο ενημερωτικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον κορωνοϊό, θα έχει αύριο Τρίτη (17/3) τηλεδιασκέψεις με τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 13:00, και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, στις 13:30.
Την Τετάρτη (18/3), στις 11:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει επίσης τηλεδιάσκεψη με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.
Νέα κρούσματα
Σε 352 ανέρχονται τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοινώνοντας για τη Δευτέρα (16/3) 21 νέα κρούσματα.
Από τα συνολικά κρούσματα, τα 51 είναι «ορφανά», νοσηλεύονται τα 65, ενώ 9 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνομένοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Το 51% των κρουσμάτων είναι άνδρες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 175.000 και οι θάνατοι είναι 6.700.
Δέκα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο. Συνολικά έχουν ελεγχθεί για κορονοϊό 4320 δείγματα.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού, επιπλέον 75 εκατ. για τις προσλήψεις 2.000 υγειονομικών που ήδη έχουν ξεκινήσει. Είπε επίσης, ότι πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών.
Στην ενημέρωση παραβρέθηκε και ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Εν τω μεταξύ, τα μέτρα που αφορούν στο κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής λόγω κορωνοϊού εξειδίκευσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, από μεθαύριο Τετάρτη 18 Μαρτίου κλείνουν όλα τα καταστήματα που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα, ενώ πως το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ διευρύνεται από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, και τις Κυριακές. Κατά τη λειτουργία τους θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ανακοινωθεί.
Τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοιχτα:
- Σούπερ μάρκετ
- Φαρμακεία
- Καταστήματα τροφοδοσίας, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα κ.α
- Περίπτερα/μίνι μάρκετ
- Πρατήρια καυσίμων
- Τράπεζες
- Εστιατόρια που λειτουργούν με ντελίβερι
- Κούριερ – ταχυδρομικές υπηρεσίες
- Συνεργεία
- Pet shops
- Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας
- Καταστήματα με οπτικά είδη