Την ελπίδα ότι το Καλοκαίρι στη χώρα μας θα μειωθεί η διασπορά του ιού στο περιβάλλον, καθώς βασικά επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στην υποχώρηση γενικά των αναπνευστικών ιών σε ζεστές θερμοκρασίες, εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κατά τη χθεσινή του ενημέρωση. Διευκρίνισε, δε, με σαφήνεια ότι οι ζεστές θερμοκρασίες δεν θα εξαφανίσουν τον ιό, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί η δυνατότητα επανεισαγωγής του από χώρες που έχουν διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες και συνθήκες περιβάλλοντος από αυτές της Ελλάδας.
“Δεν ξέρουμε για αυτόν το νέο ιό τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά, όπως γίνεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς, και θα μειωθεί και η επιβίωση του στο περιβάλλον στην πατρίδα μας, η οποία έχει κάποιες ειδικές συνθήκες και θερμοκρασίας και υγρασία”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι περιοχές, όπως το Χονγκ Κόνγκ, οι οποίες έχουν υψηλές θερμοκρασίες, αλλά με αρκετή υγρασία, ζουν μια επάνοδο του ιού, η οποία οφείλεται και στην επανεισαγωγή κρουσμάτων.
“Άρα, το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά αυτή τη στιγμή, είναι πως ελπίζουμε ότι ζεστές θερμοκρασίες θα μειώσουν την διασπορά του ιού στο περιβάλλον. Δεν μπορούμε να αποκοπούμε από όλους για πάντα. Και θέλει πάρα πολλή προσοχή για να υπάρχει μια επαγρύπνηση“, σημείωσε ο Σ. Τσιόδρας. “Ελπίζουμε – συμπλήρωσε – στο καλό σενάριο, ότι η χώρα μας θα έχει κλιματολογικές συνθήκες που δεν θα ευνοούν τη διασπορά του ιού. Αλλά δεν το γνωρίζουμε. Κανένας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το πει με σαφήνεια, ούτε 100%.”
“Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο μιλάνε μερικοί και για δεύτερο κύμα της επιδημίας. Το 2009, στην πανδημία γρίπης, μία γρίπη που με μαθητική ακρίβεια και αυτή υποχωρεί το καλοκαίρι, είχαμε δεύτερο κύμα την άνοιξη του επόμενου έτους στο Μεξικό, από το οποίο πάλι διεσπάρη στις Η.Π.Α. και στον υπόλοιπο κόσμο.
Άρα χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται επιτήρηση, χρειάζεται μεθοδικότητα στο τι λέμε για τον ιό. Δεν πρέπει να δίνουμε ψεύτικες ελπίδες. Από την άλλη μεριά όμως, υπάρχουν και μερικά τρανταχτά επιστημονικά δεδομένα, που λένε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι συνήθως υποχωρούν. Ελπίζουμε να το δούμε και με αυτόν τον ιό”, κατέληξε ο Σ. Τσιόδρας.