Για την ασφάλεια του εμβολίου για τον κορωνοϊό βεβαιώνουν οι ειδικοί, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν, χωρίς φόβο.

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση». Πρόσθεσε δε ότι ο κίνδυνος από τον ιό είναι χιλιαπλάσιος από ότι να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο.

«Για το εμβόλιο του κορωνοϊού οι μόνες κατηγορίες που δεν έχουμε μελέτες ικανές για να συστήσουμε τον εμβολιασμό είναι τα παιδιά και οι έγκυες. Από κει και πέρα τίθενται τα εξής θέματα: Οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την ικανότητα του εμβολίου να κάνει έντονη ανοσία σε αυτούς, αλλά θα κάνει κάποια ανοσία. Δεν υπάρχει πάντως κανένα δεδομένο ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Σχετικά με τις αλλεργίες, τόνισε ότι υπάρχει οδηγία ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν αυτοί που έχουν εμφανίσει εντονότατες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει στο νοσοκομείο ή χρειάστηκε να κάνουν ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης για να τις ξεπεράσουν.

Γιαμαρέλλου: Να εμβολιαστούμε με εμπιστοσύνη

«Να πάμε με εμπιστοσύνη να κάνουμε το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού», προέτρεψε τους πολίτες η καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στο MEGA.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι κάνοντας τα εμβόλια δεν εγκαταλείπονται τα μέτρα προστασίας, τα οποία όπως είπε θα χαλαρώσουν, αφότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού.

Ακόμα, η καθηγήτρια, αναφέρθηκε σε όσους δεν είναι ακόμα πρόθυμοι να εμβολιαστούν. «Υπάρχει μια διστακτικότητα για κάτι καινούργιο. Το εμβόλιο θα συμπεριφέρεται όπως το εμβόλιο της γρίπης. Μπορεί να πονάει περισσότερο το μπράτσο μου, να έχω λίγο περισσότερο πυρετό. Αλλά σε μια δύο μέρες περνάει» είπε.

Και συνέχισε: «Να σκεφτεί κανείς τη πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, αν έχει ιστορικό αλλεργίας. Δηλαδή αν έχει αφυλαξία, που πέφτει κάτω, παθαίνει οίδημα στον λάρυγγα. Ωστόσο, ακόμα και γι’ αυτές δεν σημαίνει ότι σίγουρα δεν κάνω το εμβόλιο. Πρώτα συνεννοούμαι με τον γιατρό μου».

Μάλιστα, η Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει σίγουρα να κάνουν το εμβόλιο. «Προφυλάσσονται περισσότερο με το εμβόλιο, γιατί ο ιός προσβάλει καρδιά, πνευμόνια, συκώτι. Άνθρωποι με σοβαρά νοσήματα πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο» υπογράμμιζε, λέγοντας ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα αναπτύξουν πολύ καλή αντισωματική ανταπόκριση στο εμβόλιο.

Βασιλακόπουλος: Μόλις 8 αναφυλακτικές αντιδράσεις σε 2 εκ. εμβολιασμούς

Στους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής παγκοσμίως, έχουν παρατηρηθεί μόλις 8 σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις και αυτές έχουν αντιμετωπιστεί, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Τόνισε δε ότι η ελληνική αλλεργιολογική εταιρεία, αλλά και όλοι οι αντίστοιχοι οργανισμοί άλλων χωρών έχουν εκδώσει οδηγίες για το εμβόλιο και περιγράφουν τις περιπτώσεις όπου ενδέχεται να παρουσιαστεί αναφυλαξία.

Εξήγησε μάλιστα ότι για αυτό το λόγο οι εμβολιασμοί δε γίνοται σε φαρμακεία, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναφυλαξίας, εάν παρουσιαστεί.