Η δοκιμασία που περνά η χώρα τις τελευταίες ημέρες, μαζί με την έξαρση της πανδημίας – τα κρούσματα φθάνουν καθημερινά τις 3.000, κυκλώνουν σε βαθμό ασφυξίας το σύστημα Υγείας. Οι κλινικές COVID γεμίζουν από ανεμβολίαστους και από άτομα νεαρής ηλικίας. Οι ειδικοί παραδέχονται άτι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα δεν θυμίζουν σε τίποτα του παλαιότερους.
Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» η γιατρός κυρία Μάτα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Σωτηρία και πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, «σύμφωνα με τα εφετινά επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία μέχρι στιγμής έχουν επεξεργαστεί, σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι, οι δείκτες δείχνουν ότι η τάση των νοσούντων αλλά και η διασπορά του κορωνοϊού είναι διαφορετικές. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε ακόμα και το καλοκαίρι περιστατικά ασθενών οι οποίοι ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, είχαν περισσότερα υποκείμενα νοσήματα ενώ δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρέχουμε την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός. Εφέτος τα άτομα τα οποία κάνουν χρήση των κλινών, τόσο σε πνευμονολογικές κλινικές όσο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, είναι νεότερης ηλικίας, μπορεί να μην πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, και για κάποιον λόγο, είτε γιατί έχουν αμελήσει την υγεία τους, είτε γιατί δεν έχουν πειστεί για το πόσο πολύτιμο είναι για τη θωράκιση της υγείας τους το εμβόλιο, αυτή τη στιγμή νοσούν».
Την ίδια διαπίστωση κάνει η κυρία Βίκυ Κατσαούνου, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, η οποία τονίζει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων στις κλίνες COVID είναι ανεμβολίαστοι. Παρότι έχουμε δει και περιστατικά εμβολιασμένων που νοσούν, η διαφορά είναι ότι αυτοί περνούν τη νόσο ελαφρά».
Οι φόβοι των ειδικών τις προσεχείς ημέρες είναι στο εκρηκτικό κοκτέιλ των υψηλών θερμοκρασιών και των πυρκαγιών να προστεθεί και το «ξεφάντωμα» του Δεκαπενταύγουστου. Ηδη η Ζάκυνθος και τα Χανιά είναι σε καραντίνα από την Παρασκευή, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται η Ρόδος και η Ιος. Το στέλεχος Δέλτα επικρατεί πλέον στη χώρα μας και αναμένεται το προσεχές διάστημα η παραλλαγή αυτή να φτάσει και το 85% των πρόσφατων κρουσμάτων. Η ταχεία μετάδοσή της προοιωνίζεται έναν δύσκολο Σεπτέμβριο εάν στα πανηγύρια της Παναγίας δεν μπορέσουν να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα. Οπως λέει η κυρία Τσικρικά «ένα κοινό σημείο που υπήρχε και πέρυσι και φέτος εξακολουθεί να είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι νεότερες ηλικίες που πήγαν ή θα πάνε τις διακοπές τους και θα συμμετέχουν σε περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες θα μολύνονται και θα μεταφέρουν στους ανεμβολίαστους-μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς και παππούδες τον ιό».
Με στοιχεία από Το Βήμα