Αύξηση των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV αναμένει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι το στοίχημα για τα υγειονομικά συστήματα είναι πλέον η έγκαιρη ανίχνευση αλλά και η διαχείριση των περιστατικών αυτών, με τα μέτρα εντοπισμού και πρόληψης που εφαρμόζονται.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα 27/1 νέα επιχειρησιακή και επιστημονική σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να μελετηθούν τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC αλλά και να αξιολογηθεί και αποτιμηθεί η κατάσταση στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα ανακλαστικά των υπηρεσιών μετά και τον συναγερμό που σήμανε στις υγειονομικές υπηρεσίες χθες Κυριακή 26/1 με το γκρουπ των Κινέζων τουριστών.
Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, οι ειδικοί εκτιμούσαν πως ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα ηταν χαμηλός, της τάξεως του 2%, με δεδομένο ότι η αναφορά κρουσμάτων στην Κίνα θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Την ίδια ώρα για τις μεγαλες ευρωπαϊκές χώρες με απευθείας αεροπορική σύνδεση με Κίνα ο κίνδυνος αυτος ήταν έως και 25-30%. Όπως φαίνεται, ωστόσο, ο ρυθμός δήλωσης κρουσμάτων αλλάζει καθώς αυξάνονται δραστικά τα περιστατικά λοίμωξης και οι θάνατοι: χθες αναφέρθηκαν πολλές εκατοντάδες νέα κρούσματα και δεκάδες νέοι θάνατοι. Συνολικά, στην Κίνα έχουν αναφερθεί 2.744 περιστατικά λοίμωξης με τον νέο κοροναϊό και 80 θάνατοι.
Κατά το ECDC, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αποδίδεται εν μέρει στη βελτίωση των μέτρων που ακολουθούν πλέον οι κινεζικές υγειονομικές αρχές σε ό,τι αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων για τον εντοπισμό του ιού, τη διάγνωση των κρουσμάτων και την επιδημιολογική επιτήρηση.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί, για δεύτερη φορά, τις τελευταίες ημέρες ύποπτο περιστατικό εισαγωγής κορονοϊού 2019-nCoV. Την περασμένη Πέμπτη, είχε σημάνει για πρώτη φορά συναγερμός για παιδί κινεζικής οικογένειας που αφίχθηκε στην Αθήνα και το οποίο διακομίστηκε στο Παίδων μετα την αναφορά για πυρετό με την ειδική διαδικασία που ορίζεται όπου και νοσηλεύτηκε απομονωμένο. Τελικα το παιδί διαγνώστηκε με γρίπη τύπου Β.
Ευρύτερης έκτασης, και μεγαλύτερου πιθανού κινδύνου, ήταν η διαχείριση ύποπτου γκρουπ 15 Κινέζων τουριστών που έφτασαν χθες στην Αθήνα από Κίνα μέσω Ρώμης και με προορισμό την Σαντορίνη. Η ομάδα των 15 Κινέζων έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προγραμματισμένη πτήση για την Σαντορίνη στις 4μμ το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, οι 7 εξ αυτών προέρχονταν από την πόλη Ουχάν από όπου ξεκίνησε η διασπορά του νέου κοροναϊού. Με δεδομένο ότι η Ουχάν όπως και αλλες πόλεις βρίσκονται σε καραντίνα, το επικρατέστερο – και καλό- σενάριο είναι να έφυγαν από τη μολυσματική περιοχή πριν από την καραντίνα.
Σύμφωνα με ειδικούς του αεροϋγειονομείου, του αρμόδιου φορέα του αεροδρομίου για ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κλιμάκιο του Οργανισμού υποδέχθηκε τους Κινέζους και δρομολόγησε τη διαδικασία που ορίζεται στο σχετικό πρωτόκολλο. Δηλαδή πραγματοποίησε θερμομέτρηση των επισκεπτών, τους έγιναν ερωτήσεις, και ενημερώθηκαν σχετικά με τι πρέπει να κάνουν και πού πρέπει να απευθυνθούν σε περίπτωση που εκδηλώσουν συμπτώματα. Κι αυτό με δεδομένο πως ο χρόνος επώασης και εκδήλωσης του ιού είναι από 2 έως 10 ημέρες. Συνεπώς, κάποιος μπορεί να έχει κολλήσει τον ιό και να μην εμφανίσει άμεσα συμπτώματα από την πρώτη στιγμή ή τις πρώτες ημέρες. Δεν προβλέπεται, ωστόσο, να απομονώνονται προληπτικά επισκέπτες προερχόμενοι από περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός, επομένως και το συγκεκριμένο γκρουπ Κινέζων αφέθηκε να συνεχίσει το ταξίδι του. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες μάλιστα, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα αύριο με πλοίο από τη Σαντορίνη.
Ανάλογη διαδικασία θα επαναλαμβάνεται όταν συντρέχει λόγος, με τη συνεργασία ΕΟΔΥ και αεροϋγειονομείου του εκάστοτε αεροδρομίου. Νοσοκομεία αναφοράς έχουν οριστεί το Αττικόν -όπου έγινε άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας την περασμενη Παρασκευή- και το Σωτηρία. Παράλληλα το Ινστιτούτο Παστέρ έχει αναλάβει ως εργαστήριο αναφοράς να κάνει τις εξετάσεις ενώ υπάρχει συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Που έχει εμφανιστεί ο ιός
Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός της ίδιας οικογένειας με αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), αφότου εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν και άρχισε να εξαπλώνεται τον Δεκέμβριο.
Κίνα
Έχουν επιβεβαιωθεί 2.744 κρούσματα και 80 θάνατοι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Οι 24 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης. Κανένας νέος θάνατος δεν αναφέρθηκε εκτός αυτής της περιοχής.
Χθες Κυριακή αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος στη Σαγκάη, αυτός ενός 88χρονου άνδρα.
Έξι κρούσματα καταγράφηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.
Πέντε κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο, το πρώτο την 22η Ιανουαρίου. Επρόκειτο για μια επιχειρηματία 52 ετών που είχε φθάσει με τρένο τρεις ημέρες νωρίτερα από την πόλη Τζουχάι.
Ταϊλάνδη
Πέντε κρούσματα.
Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν και μια Ταϊλανδή που είχε ταξιδέψει στην πόλη αυτή.
Στην Ταϊλάνδη αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας, την 8η Ιανουαρίου.
ΗΠΑ
Πέντε κρούσματα.
Πρόκειται για πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και βρίσκονται στην Καλιφόρνια, στην Αριζόνα, στο Ιλινόι και στην Ουάσινγκτον. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν, σύμφωνα με τις αρχές.
Αυστραλία
Πέντε κρούσματα.
Επιβεβαιώθηκαν την 25η Ιανουαρίου. Ο πρώτος ασθενής αφίχθη από την Ουχάν στη Μελβούρνη μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι άλλοι τέσσσερις είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.
Μαλαισία
Τέσσερα κρούσματα.
Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία. Ανάμεσά τους είναι μια γυναίκα 66 ετών και δύο μικρά αγόρια που είχαν φθάσει δύο ημέρες νωρίτερα από τη Σιγκαπούρη και ένας άνδρας 40 ετών που μπήξε στη χώρα με λεωφορείο που μετέφερε ομάδα κινέζων τουριστών.
Σιγκαπούρη
Τέσσερα κρούσματα.
Το πρώτο εντοπίστηκε την 23η Ιανουαρίου, είναι ένας 66χρονος άνδρας που έφθασε από την Ουχάν τρεις ημέρες νωρίτερα. Ο 37χρονος γιος του που τον συνόδευε επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί. Όπως και μια κάτοικος της Ουχάν, 52 ετών, που έφθασε την 21η Ιανουαρίου. Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την Κυριακή, πρόκειται για έναν 36χρονο που είχε φθάσει την Τετάρτη.
Γαλλία
Τρία κρούσματα.
Πρόκειται για τα πρώτα στην Ευρώπη. Επιβεβαιώθηκαν την 24η Ιανουαρίου, ένα στο Μπορντό (νοτιοδυτικά), τα άλλα δύο στο Παρίσι. Οι τρεις ασθενείς είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα.
Ιαπωνία
Τρία κρούσματα.
Το πρώτο είναι αυτό ενός τριαντάρη, που εισήχθη τη 10η Ιανουαρίου σε νοσοκομείο έπειτα από τη διαμονή του μερικές ημέρες νωρίτερα στην Ουχάν. Δύο κάτοικοι της κινεζικής πόλης διαπιστώθηκε επίσης ότι έχουν μολυνθεί.
Ταϊβάν
Τρία κρούσματα.
Το πρώτο είναι μια γυναίκα περίπου πενήντα ετών που έφθασε στη νήσο από την Ουχάν, όπου διαμένει.
Νότια Κορέα
Τρία κρούσματα.
Το πρώτο είναι αυτό μιας 35χρονης Κινέζας, που έφθασε αεροπορικώς στη Σεούλ τη 19η Ιανουαρίου από την Ουχάν. Δύο ακόμη άνθρωποι που ταξίδεψαν σε αυτή την πόλη επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί.
Βιετνάμ
Δύο κρούσματα.
Πρόκειται για δύο Κινέζους, έναν άνδρα που αφίχθη στη χώρα τη 13η Ιανουαρίου από την Ουχάν και τον γιο του, κάτοικο της πόλης Χο Τσι Μινχ, που μολύνθηκε κατόπιν, ανακοίνωσαν οι αρχές την 23η Ιανουαρίου.
Νεπάλ
Ένα κρούσμα.
Ανακοινώθηκε την 24η Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε την 9η Ιανουαρίου από τη Ουχάν.
Καναδάς
Ένα ύποπτο κρούσμα.
Εντοπίστηκε στο Τορόντο. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου πενήντα ετών, που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και έφθασε στην καναδική πόλη την 22η Ιανουαρίου.