Κόντρες, νέες συμμαχίες και παραδοσιακές φιλίες που δοκιμάζονται. Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεκδικούν δισεκατομμύρια ευρώ με σκοπό να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει το Politico, οι κυβερνήσεις αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δανείσει χρήματα στις αγορές και να δημιουργηθεί ένα τετραετές Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ, το οποίο θα προστεθεί στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η «μάχη» θα προχωρήσει σε υψηλότερο επίπεδο σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή (19/6), όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν για πρώτη φορά.
Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώνεται σε δύο βασικά ζητήματα: την ισορροπία στις πληρωμές μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων και τα κριτήρια που θα καθορίσουν το ποσό που θα λάβει κάθε χώρα.
Στη συνέχεια, το άρθρο του Politico παρουσιάζει τις πέντε νέες συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί κατά τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Ανασχηματισμός των δημοσκοπήσεων και των κονδυλίων
- Όταν ο Τσίπρας έκανε τουρισμό στην Ουγγαρία με ξεναγό τον Όρμπαν!
- Η δικαίωση του Σαμαρά
- Εύσημα Νετανιάχου σε Μητσοτάκη
- Επιπλέον αποζημίωση σε ελεύθερους επαγγελματίες
- Ο διπλωματικός σάκος με τα 3.5 εκατ. ευρώ από την Βενεζουέλα του Τσάβες στο Μιλάνο
Η… συμμορία «δάνεια για δάνεια»
(Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία)
Μια ομάδα από τις παραδοσιακά πλούσιες χώρες, μαζί με τη Φινλανδία, επιθυμεί ένα μεγαλύτερο μέρος του ποσού του δανεισμού από την ΕΕ να διανέμεται μέσω δανείων στις κυβερνήσεις. Αυτές οι χώρες θα ήταν τότε υπεύθυνες για την επιστροφή των χρημάτων.
«Δεν υπάρχει σαφής δικαιολογία για την παροχή επιχορηγήσεων (αντί για δάνεια) από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τόνισε η ολλανδική κυβέρνηση σε επιστολή της προς το Κοινοβούλιο της χώρας.
Η… συμμορία των επιχορηγήσεων
(Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία)
Το Παρίσι και το Βερολίνο ζήτησαν ένα Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ που θα παρείχε επιχορηγήσεις σε κράτη-μέλη – μια ιδέα που είχε μεγάλη απήχηση στη Νότια Ευρώπη, όπου οι υπερχρεωμένες χώρες προτιμούν τις επιχορηγήσεις της ΕΕ από τα δάνεια.
Η ιδέα των επιχορηγήσεων έχει επίσης υποστήριξη σε τμήματα του ανατολικού μπλοκ – αν και ορισμένοι ηγέτες ανησυχούν για το τεράστιο μέγεθος της πρότασης της Επιτροπής και την κοινή ευθύνη για την αποπληρωμή του δανεισμού.
Κριτικοί κριτηρίων Ι: Οι… πλούσιοι δυτικοί
(Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία)
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν μέχρι στιγμής να κατανοήσουν τους τρόπους που πρότεινε η Επιτροπή για τη διανομή μετρητών – και να διαπιστώσουν εάν είναι νικητές ή χαμένες.
Ήδη έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση για ένα προτεινόμενο ποσό επιχορηγήσεων ύψους 310 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του νέου ταμείου, ενός προγράμματος στήριξης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής, αυτές οι επιχορηγήσεις θα διανεμηθούν χρησιμοποιώντας μία φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψη την ανεργία μεταξύ του 2015 και του 2019, το μέγεθος του πληθυσμού και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Αυτή η ομάδα σχετικά πλούσιων χωρών υποστηρίζει τα κριτήρια κατανομής, ειδικά για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Κριτικοί κριτηρίων ΙΙ: Οι… ανήσυχοι ανατολικοί
(Τσεχία, Εστονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία)
Τα ανατολικά μέλη επικρίνουν επίσης τη φόρμουλα της Επιτροπής – αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ανησυχούν ότι πάρα πολλά χρήματα θα διατεθούν στη Νότια Ευρώπη, παρόλο που οι χώρες αυτής της περιοχής είναι πιο πλούσιες από αυτές.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η Ουγγαρία θα λάβει επιχορηγήσεις 6,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού, σε σύγκριση με 12,9 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία, τη στιγμή που ο πληθυσμός της Πορτογαλίας είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτόν της Ουγγαρίας.
Ορισμένα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης έχουν χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας από τα μέλη της Νότιας Ευρώπης, αλλά έχουν επίσης χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από αυτές τις χώρες.
Μία ξεχωριστή περίπτωση είναι η Πολωνία, η οποία αναμένεται να είναι μεταξύ των κορυφαίων δικαιούχων του σχεδίου της Επιτροπής. Ενώ η Βαρσοβία έχει δηλώσει την υποστήριξή της στις χώρες της Βίσεγκραντ, δεν αμφισβήτησε επίσης πλήρως την πρόταση από τις Βρυξέλλες.
Οι νότιοι… υποστηρικτές της Κομισιόν
(Κύπρος, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία)
Ορισμένες χώρες λένε ότι τα κριτήρια κατανομής της Επιτροπής ενδέχεται να μην είναι τέλεια, αλλά, δεδομένου του χρονικού περιορισμού και του οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης, οι κυβερνήσεις πρέπει γενικά να αποδεχθούν την προσέγγισή της.
Οι νότιες χώρες επωφελούνται σημαντικά από τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή σχεδίασε τα πλάνα της. Η Ιταλία και η Ισπανία πληρούν τις προϋποθέσεις για πάνω από το 40% των επιχορηγήσεων -ύψους 310 δισ. ευρώ- του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Για ορισμένους αξιωματούχους, η ταχύτητα έχει μεγαλύτερη σημασία από τους αριθμούς.
Παράλληλα, υπάρχουν ανησυχίες ότι τυχόν αλλαγές στα κριτήρια κατανομής σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις πιθανότητες μιας συμφωνίας τον Ιούλιο.