Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται ήδη αρκετά κόμματα και σ’ αυτά πλέον έρχεται να προστεθεί αυτό του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά τις αποχωρήσεις της Θ. Τζάκρη και της Γ. Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ανεξάρτητων μετρά πλέον 21 βουλευτές και μοιράζεται την τέταρτη θέση, μαζί με το ΚΚΕ!

Μάλιστα, 4(!) κόμματα που είχαν συμμετοχή στις εκλογές του 2023, διαθέτουν μικρότερες Κοινοβουλευτικές Ομάδες και ουσιαστικά φυτοζωούν:

-Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε λαβει 3,17% και 8 έδρες και παρά τα αυξημένα ποσοστά στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ουσιαστικά λειτουργεί ξεκάθαρα ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας. «Μετά αναρωτιέστε, κ. Κωνσταντοπούλου. γιατί η αντιμετώπιση από μέρους μου δεν είναι ανάλογη του σεβασμού που εσείς δείχνετε με τη συμπεριφορά σας στο Κοινοβούλιο. Εχετε την αντιμετώπιση που σας αξίζει», της είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, όταν η κ. Κωνσταντοπούλου από το έδρανό της προσπαθούσε να κάνει… αισθητή την παρουσία της.

-Σε κατάσταση αποδρομής βρίσκεται και η Νίκη, η οποία στις εκλογές του 2023 έλαβε 3,69% και 10 έδρες. Ο Δημήτρης Νατσιός προσπαθεί να συγκρατήσει τη (μικρή) δυναμική του κόμματος με επικλήσεις στην woke ατζέντα και στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Στις ευρωεκλογές κατάφερε να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, με ποσοστό που δεν ξεπέρασε το 4,5%. Ψηφίστηκε συγκεκριμένα από 173.574, όταν η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου πήρε 120.753 ψήφους.

-Στα όρια του αφανισμού βρίσκεται η Νέα Αριστερά, καθώς στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν κατάφερε να εκλέξει εκπρόσωπο στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Αλ. Χαρίτση να μην πιάνει το 3%. Πολλοί εκτιμούν ότι δύσκολα θα καταφέρει να επιβιώσει μετά τις επόμενες εκλογές, δεδομένης της πολυδιάσπασης στην Αριστερά.

-Στον ίδιο χώρο υπάρχει άλλο ένα κόμμα, το οποίο ουσιαστικά έχει περιέλθει σε μαρασμό: το ΜέΡΑ25, υπό την ηγεσία του Γιάνη Βαρουφάκη. Το κόμμα ιδρύθηκε το 2018 και κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή στις εκλογές του 2019, λαμβάνοντας 3,44% των ψήφων και 9 έδρες. Ωστόσο, στις εκλογές του 2023, δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 3% και έμεινε εκτός Βουλής. Στις ευρωεκλογές του 2024, το ΜέΡΑ25 έλαβε 2,54% των ψήφων, χωρίς να εκλέξει ευρωβουλευτή. Παρά, πάντως, τις πρόσφατες εκλογικές αποτυχίες, το κόμμα συνεχίζει τη δραστηριότητά του, προσπαθώντας να ανασυνταχθεί και να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στην πολιτική σκηνή.

-Στα όρια της διάλυσης –και λόγω των δικαστικών περιπετειών– τους βρίσκονται και οι Σπαρτιάτες. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, το κόμμα εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή λαμβάνοντας ποσοστό 4,68% και καταλαμβάνοντας 12 έδρες, αποτελώντας την πέμπτη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας. Ωστόσο, λιγότερο από τρεις μήνες μετά, τρεις βουλευτές διαγράφηκαν από τον πρόεδρο του κόμματος, ενώ ακολούθησε και η παραίτηση ακόμη δύο, γεγονός που προκάλεσε εσωτερικές αναταράξεις. Πλέον είναι το κόμμα με τη μικρότερη Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς αριθμεί μόλις πέντε βουλευτές. Σε περίπτωση, δε, που αποχωρήσει άλλος ένας, τότε ο Βασίλης Στίγκας ουσιαστικά δεν θα έχει κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να φέρει τροπολογία για τη χρηματοδότηση του κόμματος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το δικαστήριο για τις καταγγελίες του Β. Στίγκα περί πρακτικών Greek Mafia.


Σκέψεις για το «κατώφλι»

Υπό αυτές τις συνθήκες, στον δημόσιο διάλογο έχει επανέλθει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, από το 3% των ψήφων πανελλαδικά στο 5%. Η κυβέρνηση, την παρούσα στιγμή, αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγής, μολονότι ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων και θα συνέβαλε και αυτό προς την κατεύθυνση της σταθερότητας. Αλλωστε, θυμίζουν ότι το ίδιο όριο εισόδου έχει και η Γερμανία, τη στιγμή που υπάρχουν χώρες στις οποίες ισχύει το 8%...