Η ανακήρυξη της Ελλάδας από τον Economist ως «χώρα της χρονιάς», η έκθεση της Κομισιόν αλλά και οι διεθνείς Οίκοι που δίνουν επενδυτική βαθμίδα κατεδαφίζουν το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ και αφήνουν εκτεθειμένους τους Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη που επιχειρούν, μέσω της καταστροφολογίας, να δώσουν μια εικόνα διάλυσης ακόμη και της κοινωνικής συνοχής.

Αυτό που η κυβέρνηση τονίζει διαρκώς και επιβεβαιώνεται από το εξωτερικό με κάθε ευκαιρία στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με τρόπο που παραπέμπει σε επιχείρηση αποδόμησης της ίδιας της χώρας. Η οικονομία πάει καλά, ίσως και καλύτερα από ότι πολλοί ανέμεναν. Και αυτή τη φορά δεν συνδέεται με φτωχοποίηση παρά τις διαρκείς επιθέσεις από διεθνούς επιπέδου κρίσεις, όπως η πανδημία και η ακρίβεια.

Η κυβέρνηση κατόρθωσε μέσα στις δυσκολότερες των συγκυριών να:

1. Πετύχει ανάπτυξη, ανατάσσοντας την οικονομία σε βαθμό που να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση

2. Να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή στήριζοντας ομάδες του πληθυσμού με έμφαση σε αυτές που ονομάζονται ευπαθείς, δαπανώντας αρκετά δισεκατομμύρια.

3. Συνεχίζει να στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες βάζοντας στόχο κεντρικό και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την μεγάλη πληγή στα έσοδα της χώρας.

Και όμως παρά το γεγονός αυτό, αποδεδειγμένο μέσω της πορείας της οικονομίας και της αποδοχής των εξελίξεων από το εξωτερικό, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα που βρίσκονται σε διαρκή ανταγωνισμό προκειμένου να πετύχουν το στόχο της δεύτερης θέσης στις επικείμενες ευρωεκλογές, τα βλέπουν όλα μαύρα. Ούτε καν γκρίζα.

Στη συζήτηση για την ψήφιση του προυπολογισμού του 2024, η στάση – που δείχνει να είναι κοινή- των δύο κομμάτων – αναδείχθηκε σε όλο της το μεγαλείο. Δεν βρήκαν ούτε ένα θετικό σε όσα έχουν γίνει και σε όσα σχεδιάζονται. Ο Στέφανος Κασσελάκης το τερμάτισε για μια ακόμη φορά –εκτός συζήτησης φυσικά διότι δεν έχει εκλεγεί στη Βουλή- πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το, κατά δήλωσή του, ατού αυτό της οικονομίας

Αντιστοίχως και ο Νίκος Ανδρουλάκης που δείχνει να ακολουθεί τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ –εποχής Τσίπρα- βάζοντας μπροστά τον λαικισμό- δείχνοντας και την αγωνία του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αγωνία που φυσικά έχει και ο Στέφανος Κασσελάκης. Αγωνία που κατεδαφίζει και το αφήγημα του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ περί σοβαρής αντιπολίτευσης.

Ουδείς και πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τάσσεται υπερ της άποψης ότι όλα βαίνουν καλώς. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει και στις προγραμματικές και στη συζήτηση για τον προυπολογισμό πως στόχος του είναι η αντιμετώπισης των προβλημάτων. Αυτών της καθημερινότητας, της ακρίβεις ακόμη και της ασφάλειας. ΄

Άλλο είναι όμως αυτό και άλλο η στάση των δύο κόμματων της αντιπολίτευσης που διεκδικούν το καθένα για τον εαυτό ένα είδος σοβαρότητας που τελικά κανείς δεν ξέρει ποιο είναι και πως το εννοούν.

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκη είναι εκτεθειμένοι, όπως και τα κόμματά τους, από την ίδια την πραγματικότητα…