Πριν από λίγες ημέρες, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας όταν ρωτήθηκε τι ποσοστό περιμένει να φέρει η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, αιφνιδίασε τους συνομιλητές του λέγοντας πως δεν θα απέκλειε το κυβερνών κόμμα να φτάσει ξανά πέριξ του 40%.

Η πρόβλεψη του μπορεί να φάνηκε υπεραισιόδοξη, αλλά μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού όλοι έβγαλαν το μπλοκάκια, αφού η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου «μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τη συμμετοχή των ομογενών που σε ένα μεγάλο ποσοστό ψηφίζουν Ν.Δ.», όπως έλεγε «γαλάζιος» υπουργός.

Εκεί συνομιλητής του, σύμφωνα με την «Καθημερινή», πρόσθεσε «και ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν», προβλέποντας πως η Χαριλάου Τρικούπη θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου.

Στην ατζέντα από το 2019

Μπορεί αρκετοί να μην το θυμούνται, αλλά η επιστολική ψήφος είναι στην ατζέντα της Ν.Δ. από το 2019, καθώς είχε τεθεί προς συζήτηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης από τον τότε εισηγητή της πλειοψηφίας, Κώστα Τζαβάρα, με στόχο να ενσωματωθεί στη διάταξη για το εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων.

Ο πρώην βουλευτής Ηλείας είχε επισημάνει, όπως θυμίζει η «Καθημερινή», ότι η επιστολική ψήφος χρησιμοποιείται σε 38 από τις 45 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά ύψωσε απαγορευτικό το ΚΚΕ και δεν συναίνεσε στην ψήφιση του άρθρου, κάτι που οδήγησε στο ναυάγιο της πρότασης, μιας και η Ν.Δ. ήθελε να ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές.