Την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού αντίστοιχου με τα πλαφόν στη χονδρική αγορά, ο οποίος λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο την ανάκτηση των υπερεσόδων, όταν αυτά αυξάνονται υπέρμετρα, σε βαθμό που δεν αιτιολογούνται, σε σχέση με το πραγματικό κόστος.

Στόχος είναι η έμπρακτη στήριξη σε όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μείνει έξω από τις πρόσφατες επιδοτήσεις και παλεύουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Μάλιστα, προκειμένου να παρακαμφθεί η οποιαδήποτε εμπλοκή με τον κανονισμό της ΕΕ σχετικά με τις «κρατικές ενισχύσεις», οι ενισχύσεις ή το «ψαλίδι» των δυνητικών αυξήσεων στους λογαριασμούς, θα εφαρμοστούν με τον σύνθετο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο, του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Με βάση τον συγκεκριμένο μηχανισμό, ο οποίος εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί. Συγκεκριμένα, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τις κοινοτικές αρχές, θα ανακτά τα υπερέσοδα που προκύπτουν, όταν στη χονδρεμπορική αγορά εμφανίζονται «ακραίες τιμές» που δεν αιτιολογούνται επαρκώς από το πραγματικό κόστος.

Δίπλα στους πολίτες

Από τη μεριά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτές τις τιμές, που δεν αντανακλούν πραγματικά κόστη, να περάσουν στον καταναλωτή». Αναφερόμενος στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος είναι μεγαλύτερο κατά 20% σε όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα, σημειώνει ότι «από τη στιγμή που ανεβαίνει το ρεύμα έχει πολύ μεγαλύτερο νόημα η επιδότησή του. Η επιδότηση αυτή είναι μεγαλύτερη γιατί το ρεύμα είναι πιο καθαρό από το πετρέλαιο, πολύ πιο καθαρό, αφού έχουμε πάνω από 50% σε ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής του».

Αν και πριν τη λήψη της τελικής απόφασης για το «πλαφόν» στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, θα προηγηθεί συνάντηση με τεχνικά κλιμάκια της DG ENERGY της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αποφάσεις φαίνεται ότι έχουν δρομολογηθεί, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να έχει αφήσει ανοιχτό το περιθώριο για νέα στήριξη των πολιτών: «Να ξεχωρίσουμε τις τιμές χονδρικής με τις τιμές λιανικής. Πράγματι, υπάρχουν ημέρες που οι τιμές χονδρικής στη χώρα μας είναι αυξημένες, όπως και συνολικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για αυτόν τον λόγο, ο πρωθυπουργός κινείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διορθωθεί η στρέβλωση, που είναι αποτέλεσμα μιας κατάφωρης αδικίας σε βάρος των φτωχότερων χωρών της Ευρώπης, χωρίς να έχουν ευθύνη.

Ανισορροπία τιμών

Να σημειωθεί ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι τιμές ήταν εξαιρετικά ανεβασμένες και οι προβλέψεις δείχνουν καθεστώς ανισορροπίας και το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα αποδίδονται για μία ακόμη φορά, όπως και τον περασμένο Ιούλιο, στις στρεβλώσεις που προκαλούνται στις αγορές ενέργειας της Ευρώπης από την απότομη υποχώρηση της παραγωγής φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ, την αύξηση της ζήτησης λόγω χειμώνα και των κορεσμένων διασυνδέσεων μεταξύ Κεντρικής Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών στο ρεύμα, σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι όλο και πιο συχνές όσο δεν αναπτύσσονται συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και όσο οι διασυνδέσεις παραμένουν ισχνές για να μεταφέρουν τις ποσότητες της «πράσινης» ενέργειας.

Τέλος, αύριο και μεθαύριο, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν θα επισκεφθούν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ την Παρασκευή θα βρεθούν στην Αθήνα. Σκοπός της επίσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων επί της πρότασης των τριών χωρών για την καθιέρωση ενός έκτακτου μηχανισμού στις ευρωπαϊκές αγορές, ώστε σε ακραίες διακυμάνσεις των τιμών στο ρεύμα να ενεργοποιείται και να ανακόπτονται οι αυξήσεις.