Για την τεράστια σημασία του Κτηματολογίου το οποίο θα ολοκληρωθεί μετά από περίπου... δύο αιώνες, αφού η εκκρεμότητα κρατούσε από την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. «Το 2025 η Ελλάδα θα έχει επιτέλους κτηματολόγιο» είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα διευκολυνθούν οι συναλλαγές χωρίς παραθυράκια και αυθαιρεσίες. Με το ψηφιακό DNA του, το Κτηματολόγιο θα διευκολύνει τη ζωή των πολιτών σε όλους τους τομείς που έχουν σχέση με τα ακίνητα αλλά και την πολιτεία που θα έχει πολύ καλύτερη εποπτεία για τα δικά της ακίνητα. «Είμαστε ουσιαστικά το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να λύσει. Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο. Έναν ακριβή χάρτη δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό, με ξεκάθαρα αποτυπωμένο του τι ανήκει στο κράτος και τι στον πολίτη και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν την συλλογική ανάπτυξη αλλά και τις ατομικές συναλλαγές. Χωρίς "παραθυράκια" αυθαιρεσίας και ανομίας» σημείωσε.
«Tα οφέλη του Κτηματολογίου είναι πολλά, στην οικονομία διευκολύνοντας νέες επενδύσεις, στην αγορά της κατοικίας, στο περιβάλλον -θα σταματήσει τις καταπατήσεις- αλλά και γενικότερα ρυθμίζοντας με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα ο οποίος επηρεάζει πολλές όψεις της καθημερινής ζωής. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του κτηματολογίου, μαζί με αυτά της πολεοδομίας, της ελληνικής στατιστικής αρχής, τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δασικές, προστατευόμενες περιοχές, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι. Ετσι με βάση την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε περιοχής θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει πού και τι μπορεί να χτίζει ή να εντοπίζει τον κατάλληλο σημείο για να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ή ένα ερευνητικό κέντρο» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο Κτηματολόγιο θα στηριχτεί το μεγάλο χωροταξικό πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» σε όλη τη χώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και είπε ως παράδειγμα ότι με αυτήν θα γίνεται ο πρώτος έλεγχος των συμβάσεων και θα εισηγείται την έγκριση ή τη βελτίωση μιας πράξης. Είπε επίσης ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν στοιχεία που αφορούν την ιδιοκτησία τους και αυτό θα γίνεται γρήγορα και εξωδικαστικά στην περίπτωση που δεν θίγονται τα δικαιώματα άλλων πολιτών.
Η τρίτη παρέμβαση αφορά όσους από αμέλεια δεν δήλωσαν τα ακίνητα τους και εμφανίζονται πλέον ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Όλοι αυτοί οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητα τους στο Κτηματολόγιο με τα απαραίτητα έγγραφα χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε μια χώρα με τίτλους ιδιοκτησίας ακόμα και από τον 19ο αιώνα θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφωνίες και διαμάχες, αλλά αυτές πλέον δεν θα είναι απαραίτητο να λύνονται δικαστικά.
Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάποιοι στη Βουλή έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται». «Να όμως που γίνονται» απάντησε και έφερε ως παραδείγματα όχι μόνο το gov.gr και το Κτηματολόγιο αλλά και τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Κάλεσε δε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έβαλε τις φωνές, να ψηφίσει επιτέλους ένα νομοσχέδιο που είναι προς το συμφέρον των πολιτών. «Δεν σας ακούω. Φωνάξτε πιο δυνατά. Η αντιπολίτευση θέλει μια μίζερη Ελλάδα. Η χώρα όμως αλλάζει και αλλάζει προς το καλύτερο. Η Ελλάδα αλλάζει εικόνα και αποδεικνύεται πως ότι είπαμε το κάνουμε πράξη. Κάντε και εσείς ότι απαιτούν οι καιροί και υπερψηφίστε το νομοσχέδιο προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας» είπε.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη για τον θάνατο δύο πολιτών στη φωτιά στο Ξυλόκαστρο.
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Κτηματολόγιο: