Tις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που στέλνει πολλαπλά μηνύματα και προς τους γείτονες, αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας.Τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής» απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας: «Η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έκανε την παράνομη και προκλητική επιλογή να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα από αυτό που ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα του γειτονικού κράτους. Δεν παραβίασε, συνεπώς, μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη της πατρίδας της», τονίζει. Όσο για την ψήφιση των επιμέρους μνημονίων σημειώνει: «Προφανώς και τιμούμε τα συμφωνηθέντα σε μία διεθνή Συμφωνία. Αλλά η ψήφιση των επιμέρους μνημονίων της εξαρτάται και από την άλλη πλευρά. Και κυρίως από το πόσο συνεπής θα αποδειχθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Για τη στάση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην υπόθεση της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη απαντά: «Θα είμαι σαφής: με την παράνομη προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας και πλέον υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρη, η Αλβανία καταπατά την αξία του Κράτους Δικαίου, καταργώντας το αυτονόητο δικαίωμά του να δικαστεί με βάση το τεκμήριο αθωότητας. Πρόκειται, συνεπώς, για ζήτημα όχι μόνο διμερές, αλλά κυρίως ευρωπαϊκό. Και καθώς η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, περνά απαρέγκλιτα από τη χώρα μας. Όχι για να συνετίσουμε ή να τιμωρήσουμε. Αλλά για να δούμε την Αλβανία να εντάσσεται ομαλά στον δρόμο των ευρωπαϊκών αξιών».

Για τον απολογισμό του ταξιδιού του στην Άγκυρα κάνει λόγο «για την οικοδόμηση μίας νέας κανονικότητας, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινής πραγματικότητας. Αυτής που υπηρετεί τη βελτίωση της ζωής των δύο λαών στο παρόν».

Και προσθέτει: «Θα συμφωνούσα με έναν τίτλο τουρκικής εφημερίδας την επομένη της επίσκεψής μου, που έγραφε ότι ήταν μία πολύ ωραία μέρα στο Αιγαίο. Τέτοιες ωραίες μέρες είναι στο χέρι μας να τις μετατρέψουμε και σε μία ολόκληρη εποχή».

Οι εκλογές δεν είναι telemarketing...

Στα εσωτερικά και εν όψει των ευρωεκλογών o Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι «μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Και ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη συνεπάγεται και διεκδικήσεις που θα μεταφράζονται σε όφελος για τον κάθε Έλληνα πολίτη». Και εδώ όμως δεν λείπουν τα μηνύματα: Κατ' αρχάς προς τη μεριά του Στέφανου Κασσελάκη. «Θα επισημάνω την εντυπωσιακή επιμονή του σε συνταγές που απέτυχαν παταγωδώς. Μιλώ για την τοξικότητα, τις προσωπικές επιθέσεις και τα fake news που επιστρατεύει καθημερινά για να πλήξει την κυβέρνηση», τονίζει, ενώ για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να επισπευσθεί η κύρωση των Μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών σημειώνει:

«Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είναι απαράδεκτο ελληνικές δυνάμεις να εισηγούνται κάτι που δεν προτείνει καν η άλλη πλευρά». Και κατά δεύτερον προς τη μεριά του Κυριάκου Βελόπουλου: «Οι λαϊκιστές επιμένουν να δίνουν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα. Και οι πατριώτες του καναπέ συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Ενώ αυτοί που διεκδικούν το μονοπώλιο της πίστης μάς απειλούν με χριστιανόμετρα, ψαρεύοντας στα θολά νερά της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης. Η πολιτική, όμως, δεν είναι telemarketing. Ο κορμός της παράταξής μας γνωρίζει καλά πως δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί», τονίζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αναφέρει ότι στην Κεντρική Μακεδονία προχωρούν «1.000 και πλέον αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Προκειμένου η μεγαλύτερη σε έκταση Περιφέρεια της χώρας να συγκλίνει με τις υπόλοιπες, αλλά και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».