Καμία έκπτωση δεν θα γίνει στις προδιαγραφές των μη κρατικών πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο Παιδείας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος θα διορθωθεί μια ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία «αλλά με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν και θα εγκατασταθούν στη χώρα μας θα πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που η ελληνική πολιτεία θα έχει θέσει». 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η στήριξη της κυβέρνησης στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δεδομένη προτεραιότητα. «Βρισκόμαστε ακριβώς στην περίοδο που εφαρμόζουμε το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με πανεπιστήμια τα οποία θα είναι ανοιχτά προς τη κοινωνία, προς τον κόσμο των επιχειρήσεων, με εξωστρέφεια, πανεπιστήμια τα οποία θα δίνουν πτυχία με πραγματική αξία. Προτεραιότητες όπως το εσωτερικό "Erasmus", στις οποίες αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, θα ενεργοποιηθούν εντός του επόμενου έτους» είπε.

23-07-27-0002-dpd3033.jpg

Για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο πρωθυπουργός είπε ότι τα σχολεία θα γίνουν πιο δημιουργικά και πιο εναρμονισμένα με τη σύγχρονη τεχνολογία. «Με διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα σχολεία, με ποιοτικό περιεχόμενο, να ενισχύσουμε και να εφαρμόσουμε τα νέα προγράμματα σπουδών και το πολλαπλό βιβλίο. Πιστεύω ότι η επόμενη τετραετία θα είναι μία τετραετία πραγματικής επανάστασης για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα σχολεία μας» τόνισε.

Αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης 

Μίλησε επίσης για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε, είναι σημαντικό να πειστούν οι νέοι και οι οικογένειες τους ότι ο δρόμος για την επιτυχία στη ζωή δεν περνά αναγκαστικά από τα ΑΕΙ. «Η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα αποτελεί ένα προσωπικό μου στοίχημα και πιστεύω ότι μπορούμε. ενισχύοντας αυτή τη δημόσια εκπαίδευση σε όλες της τις βαθμίδες, να δώσουμε όχι απλά διαφορετικές επαγγελματικές προοπτικές, αλλά και την αξιοπρέπεια της ενασχόλησης με ένα αντικείμενο το οποίο για λόγους κοινωνικών στερεοτύπων στην πατρίδα μας ενδεχομένως να μην είχε τύχει της αναγνώρισης που θα έπρεπε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο πρότερος έντιμος βίος του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης καθιστούν ασυγχώρητη την καθυστέρηση της ψηφιακής επανάστασης στην παιδεία. «Οποιαδήποτε καθυστέρηση σε διαδικασίες που έχουν να κάνουν με απλοποίηση και ψηφιακή βελτίωση της πραγματικότητας στο σχολείο θα είναι πραγματικά ασυγχώρητη. Αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει και θα δούμε και μια μεγάλη ψηφιακή επανάσταση η οποία θα αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και τους μαθητές και τους γονείς, στον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το υπουργείο διεκπεραιώνει τις δικές του διαδικασίες και επικοινωνεί με τους εκπαιδευτικούς μας, αλλά και με τους γονείς και με τους καθηγητές» είπε. 

23-07-27-0007-dpc4964.jpg

«Να ξαναπώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς μας. Τίποτα από αυτά τα οποία κάνουμε δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς τη δική τους στήριξη. Εμείς θέλουμε να ακολουθήσουμε πολιτικές χειραφέτησης των εκπαιδευτικών μας, των διευθυντών μας, να τους δώσουμε την ελευθερία και τη δυνατότητα να μπορούν να διεκπεραιώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα στα γενικά πλαίσια τα οποία θέτουμε, αλλά χωρίς να περιστείλουμε την ευρηματικότητά τους και τη διάθεσή τους να κάνουν την εμπειρία στην τάξη ολοένα και πιο δημιουργική για τα παιδιά μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.