Με εμφανή τα σημάδια της έλλειψης ψυχραιμίας, ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατόπιν της δημοσίευσης των τελευταίων δημοσκοπήσεων, επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου κοινοβουλευτικό σόου, σκίζοντας το ΦΕΚ με τη Συμφωνία των Πρεσπών! Ο νέος Τσίπρας που «έσκιζε» συμφωνίες, έρχεται από τα δεξιότερα της δεξιάς... Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί εκτενώς τις τελευταίες ημέρες στο ζήτημα αυτής της Συμφωνίας και έχει δώσει απαντήσεις σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους και σε όλους τους επικριτές του που προέρχονται είτε από τα αριστερά του είτε από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αυτοί συνεχίζουν το... παραλήρημά τους.

Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης

Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει γιατί δεν έχει φέρει τα μνημόνια συνεργασίας προς ψήφιση. Μόλις χθες, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ανάλυση και το ρεπορτάζ του «Μανιφέστο» και αναφέρθηκε στους λόγους, καθώς οι κίνδυνοι έξαρσης του αλυτρωτισμού της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ορατοί: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί τώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια και να ακυρώσουμε το βασικότερο όπλο που έχουμε για την τήρηση και εφαρμογή της συμφωνίας. Είναι μια πράξη που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον οποίο άλλαξε η πρόεδρος των Σκοπίων τη θέση της είναι η μη κύρωση των μνημονίων; Εμείς δικαιωθήκαμε με την επιλογή μας γιατί βλέπαμε τον κίνδυνο. Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπου φυσάει ο άνεμος

Πάντως, φαίνεται πως η ξεκάθαρη και σταθερή στάση της κυβέρνησης, σε ένα μείζον ζήτημα όπως αυτό, την ευνοεί και δημοσκοπικά. Αντίθετα, οι παλινωδίες και η πολιτική του «όπου φυσάει ο άνεμος» πλήττουν ακόμα περισσότερο την ήδη αιμορραγούσα αξιωματική αντιπολίτευση. Ειδικά η τελευταία κίνηση να φέρει εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ τα μνημόνια στη Βουλή έδωσε ένα ακόμη επιχείρημα στην κυβέρνηση και επιβεβαιώνει επίσης το ρεπορτάζ του «Μανιφέστο» για τα ανεξόφλητα γραμμάτια της Κουμουνδούρου από την περίοδο της υπογραφής.

«Νομίζει ότι η αντιπολίτευση θα μας στριμώξει καταθέτοντας τα μνημόνια, ενώ έχει δικαιωθεί η θέση μας; Δεν θέλω να σχολιάσω τις πατριωτικές εξάρσεις Βελόπουλου, έχει κάνει καριέρα πάνω σε αυτά. Οι πολίτες στη Μακεδονία έχουν καταλάβει ποιοι είναι πατριώτες στα δύσκολα και όχι στα εύκολα», πρόσθεσε για το ζήτημα αυτό ο πρωθυπουργός. Η τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης χαρακτηρίστηκε από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας «κρεσέντο πατριδοκαπηλίας και φτηνού λαϊκισμού».

Μάλιστα, η στιγμή που έσκισε φωτοαντίγραφο του ΦΕΚ της Συμφωνίας των Πρεσπών θύμισε σε πολλούς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυμπάνιζε ότι θα «σκίσει» τα μνημόνια και ως πρωθυπουργός έφερε στη Βουλή και ψήφισε το σκληρότερο όλων! Εκείνα τα μνημόνια που, σύμφωνα με τον σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα από το 2016 έως το 2019, Νίκο Καρανίκα, θα τα «έσκιζε συμβολικά ο ΣΥΡΙΖΑ», εξέθεσαν την «πρώτη φορά Αριστερά».

Άτακτη υποχώρηση...

Τώρα, τα μνημόνια-πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών, βάζουν την ταφόπλακα όχι μόνο στον «κασσελακικό» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην Ελληνική Λύση. Και ο Κυριάκος Βελόπουλος ζητεί από την κυβέρνηση να φέρει τα πρωτόκολλα στη Βουλή. Το «πάει», όμως, αντίθετα από τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπερψηφιστούν, ο Κυριάκος Βελόπουλος να καταψηφιστούν. Ο ένας θέλει να εγκλωβίσει τη χώρα σε μία πολιτική χωρίς αύριο και την ώρα που οι γείτονές μας έχουν ψωμοτύρι το σκέτο «Μακεδονία» να τους «επιβραβεύσουμε» και ο άλλος θέλει να γίνει η Ελλάδα η αιτία που θα καταπέσει η Συμφωνία των Πρεσπών, δίνοντας την ευκαιρία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εντείνει τη ρητορική αμφισβήτησης απέναντι στη χώρα μας και απέναντι στη Συνθήκη της Λοζάνης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την άτακτη υποχώρηση των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης. Σε αυτό συνέβαλαν οι περιοδείες του πρωθυπουργού με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τα μεικτά κλιμάκια από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που όργωσαν και θα εξακολουθήσουν να οργώνουν τη χώρα, προκειμένου να επικοινωνήσουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό. Πάντως, ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει χάσει την ψυχραιμία του, καθώς από εκεί που έβλεπε πως διεκδικεί την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές κινδυνεύει να επανέλθει στα γνωστά χαμηλά ποσοστά.