Iστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Κιρ Στάρμερ στην Κύπρο και η σημερινή προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού στο νησί ύστερα από 53 χρόνια – το 1971, ήταν ο Εντουαρντ Χιθ, ενώ το 1993 ο Τζον Μέιτζορ επισκέφθηκε την Κύπρο με την ιδιότητα του επικεφαλής της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Η επίσκεψη ωστόσο κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική χαρακτηρίζεται, καθώς έρχεται σε μια περίοδο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και με πυκνό παρασκήνιο τόσο αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όσο και με τις πιθανές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στην ατζέντα των συζητήσεων Χριστοδουλίδη-Στάρμερ βρίσκονται οι προσπάθειες που διεξάγονται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει τον Βρετανό πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ πριν από δύο περίπου μήνες στη Νέα Υόρκη.

Αντίστοιχα, από τη δική του πλευρά, ο Στάρμερ αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησής του ότι στηρίζει τη λύση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, με τη Μεγάλη Βρετανία να παραμένει ιστορικά μία από τις λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις και τις θέσεις αυτές να εκφράζει, κατά πληροφορίες, ο Στάρμερ και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Λονδίνο.

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Αναφορικά δε με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι γνωστό πως Κύπρος και Μεγάλη Βρετανία συνεργάζονται στενά λόγω και της παρουσίας των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στο νησί, αλλά και της συμμετοχής της Λευκωσίας στα προγράμματα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα. Η συμβολή αυτή έχει άλλωστε αναγνωριστεί δημοσίως από τους εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα για τα προγράμματα «Αμάλθεια» και «Εστία».

Ιδιαίτερη σημασία στις συνομιλίες έχει και το μεταναστευτικό, δεδομένου ότι απασχολεί όλο και πιο έντονα το Λονδίνο. Οπως είναι αναμενόμενο, οι επαφές Χριστοδουλίδη-Στάρμερ, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία, θα επεκταθούν και σε ζητήματα ευρύτερης γεωπολιτικής και ασφάλειας, όπως είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και οι σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ύστερα από το Brexit. Οι δύο ηγέτες, άλλωστε, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα αυτά και στα μέσα Οκτωβρίου στο Λονδίνο, λίγο πριν από το ταξίδι του Κύπριου ηγέτη στη Νέα Υόρκη για τις συναντήσεις του με Γκουτέρες-Τατάρ.

Σημειώνεται εξάλλου ότι οι βρετανικές βάσεις στο νησί –τις οποίες αναμένεται να επισκεφθεί ο Στάρμερ– χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για τη στήριξη της διεθνούς δύναμης που μάχεται τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και διασφαλίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κύπρο, από την Ντάουνινγκ Στριτ σημειώνουν ότι στόχος είναι η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού, εμπορίου και επενδύσεων, καθώς και της ενέργειας.

Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε, εκτός από την Κύπρο, ως σταθμούς του ταξιδιού του τη Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα, πραγματοποιώντας μια ευρύτερη περιοδεία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ το ταξίδι του είχε προγραμματιστεί ασφαλώς πριν από την πτώση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία και τις εξελίξεις που έχουν προκύψει στην περιοχή.