Με την παρέμβασή του και την αποσαφήνιση του θέματος του χρόνου των επόμενων βουλευτικών εκλογών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τέλος στην κουραστική εκλογολογία που κυριαρχούσε το τελευταίο διάστημα. Ηταν σαφής και δεν άφησε κανένα απολύτως περιθώριο περαιτέρω συζητήσεων και σχολιασμών που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες πριν απ’ όλα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την κοινωνία. Η αλήθεια ήταν ότι το είχε δηλώσει με αλλεπάλληλες αναφορές του, αλλά η συζήτηση συνεχιζόταν με κόστος στην κοινωνία, τη λειτουργία της οικονομίας, ίσως και της κυβέρνησης. Με την ομιλία του στη Βουλή όλα αυτά δεν έχουν πια κανένα νόημα να συνεχίζουν να κουβεντιάζονται.

Ο Κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι είναι πολιτικός με ισχυρή θεσμικότητα και στοχοπροσήλωση αλλά και αίσθηση της εθνικής ευθύνης του. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι του 2020 μετά τα γεγονότα του Εβρου και τη μεγάλη επιτυχία της διαχείρισης της πρώτης φάσης της πανδημίας και να πετύχει ένα ρεκόρ: να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση από εκλογές με απλή αναλογική συγκεντρώνοντας ένα εντυπωσιακό ποσοστό. Αυτό έδειχναν οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020. Δεν το έκανε και αυτό είναι προς τιμήν του. Οι εκλογές στη χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν «ζαριά», ούτε ως κοινωνία μπορεί να αρεσκόμαστε σε πολιτικούς ζογκλέρ του τακτικισμού που, μόλις δουν κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο, αιφνιδιάζουν τον λαό και τα κόμματα και κερδίζουν. Το ζήσαμε στις κρίσιμες στιγμές του 2015 όταν, μετά τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έσωζαν τη χώρα ψηφίζοντας το 3ο αχρείαστο, αριστερό, σκληρό μνημόνιο που ήταν το αποτέλεσμα της «περήφανης διαπραγμάτευσης» και μετά ο Αλ. Τσίπρας τούς αιφνιδίαζε με πρόωρες εκλογές. Το ζήσαμε και στο παρελθόν από άλλους. Ε, λοιπόν, αυτό δεν μπορεί να είναι πια το υπόδειγμα· πρέπει να δούμε μπροστά. Στις σοβαρές χώρες η θητεία μιας κυβέρνησης ολοκληρώνεται και αυτό πια πρέπει να θεωρείται δεδομένο και στην Ελλάδα. H τετραετία πρέπει να είναι τετραετία.

Υπάρχει όμως και η πλευρά της εθνικής ευθύνης. Συζητούσαμε για πρόωρες εκλογές και, όπως το είχα αναφέρει σε άρθρο μου, παραβλέπαμε τον κίνδυνο στο μακρό διάστημα που θα χρειάζονταν οι διπλές εκλογές, οι οποίες απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι απαραίτητες, να εμφανιστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από την τουρκική επιθετικότητα. Ποιος θα το χειριζόταν; Κάποια υπηρεσιακή κυβέρνηση; Γινόταν συζήτηση για έναν δύσκολο χειμώνα στο ενεργειακό και οικονομικό πεδίο που μπορεί να αντιμετωπίσουμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ότι αυτό θα ήταν η αφορμή των πρόωρων εκλογών. Δηλαδή θεωρούσαμε φυσιολογικό, θεσμικά και εθνικά υπεύθυνο ένας πρωθυπουργός να κάνει εκλογές για να προλάβει το «κακό», να το αποφύγει σαν «μάγος της ντρίμπλας» ώστε να μην έχει κάποιο κόστος. Μα αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να προηγείται με 8,5%-10% ύστερα από τρία χρόνια που αντιμετωπίζει κρίσεις.

Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε το σκηνικό και έδειξε άλλη μια φορά πως ό,τι λέει το εννοεί. Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμα πιο σοβαρό. Η κίνηση του πρωθυπουργού έχει έναν βαθύ δημοκρατικό, εκσυγχρονιστικό, θεσμικό και παιδευτικό χαρακτήρα. Εκπέμπει μήνυμα νέας εποχής, νέας αντίληψης.

 

Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Υπεύθυνος Ερευνών της OPINION POLL και Πολιτικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”