Στις φήμες ότι υπάρχει νέο στέλεχος του κορονοϊού στη Σαγκάη απαντά αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο πρέσβης της Κίνας, Σιάο Τζουντσένγκ, την ώρα που η σκληρή πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» συνεχίζεται στη Σαγκάη, με τις Αρχές να ανακοινώνουν ότι οι αυστηροί περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ, λόγω της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων.
Ο ίδιος εμφανίζεται πάντως καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι τις τελευταίες ημέρες, η επιδημία στην πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας παρουσιάζει πτωτική τάση.
«Μάλιστα μεταξύ των 16 περιοχών της Σαγκάης, τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται σε μόλις 2 περιοχές, ενώ μειώνονται σε 5 περιφέρειες».
Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία από το εμβολιαστικό μέτωπο, καθώς το ποσοστό των ενηλίκων άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν πλήρως είναι 81,03%.
Ο αξιότιμος κ.Τζουντσένγκ απαντώντας στις φήμες και στις ανησυχίες για ύπαρξη νέου στελέχους του κορονοϊού στη Σαγκάη, ξεκαθαρίζει ότι «η μετάλλαξη Ο είναι εκείνη που συνεχίζει να εξαπλώνεται στην πόλη και δεν υπάρχει καμία πληροφορία για νέο στέλεχος».
Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα η Κίνα έχει επιβεβαιώσει 4.655 θανάτους από κορονοϊό, γεγονός το οποίο ο Κινέζος πρέσβης αποδίδει στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων που εφαρμόζει το Πεκίνο, σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες που επιλέγουν τη στρατηγική της συνύπαρξη με τον ιό. Στην ερώτηση μας γιατί η Κίνα επιμένει στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού, ο κ. Τζουντσένγκ ξεκαθαρίζει:
«Η πολιτική του μηδενικού COVID είναι η καλύτερη επιλογή με βάση τις εθνικές συνθήκες της Κίνας και αντικατοπτρίζει την κυβερνητική αντίληψη για «Υπεροχή του λαού, υπεροχή της ζωής».
«Η Κίνα έχει πληθυσμό άνω του 1,4 δισεκατομμυρίων, με μεγάλες περιφερειακές διαφορές και άνιση κατανομή των ιατρικών πόρων. Εάν τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου χαλαρώσουν βιαστικά, η ανάκαμψη της επιδημίας θα ασκήσει μεγάλη πίεση στο υγειονομικό σύστημα».
Προσθέτει επίσης: «Η δυναμική πολιτική μηδενικού Covid μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στον περιορισμό της πανδημίας σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόστος, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στις οικονομικές δραστηριότητες και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, διασφαλίζοντας έτσι τη βιώσιμη, υγιή και σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι πράγματι μια πολιτική με το χαμηλότερο κοινωνικό κόστος για την Κίνα, κάτι που έχει ήδη αποδειχθεί από τις οικονομικές επιδόσεις της Κίνας τα τελευταία δύο χρόνια».
Για το εάν η κατάσταση στη Σαγκάη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνεργασία Ελλάδας Κίνας, ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, παραδέχεται:
«Τα περιοριστικά μέτρα επηρεάζουν οι βάρδιες των πληρωμάτων των πλοίων και τις συμβάσεις ναυπήγησης και επισκευής πλοίων ορισμένων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Μερικοί Έλληνες φοιτητές, μελετητές και επιχειρηματίες πρέπει να αναβάλουν τις επισκέψεις τους στην Κίνα. Όμως η Κίνα θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διατήρηση της παγκόσμιας βιομηχανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας σταθερή, όπως πάντα.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αντίκτυπος είναι περιορισμένος τόσο σε διάρκεια όσο και σε εύρος. Η Κινεζική Πρεσβεία στην Ελλάδα είναι έτοιμη να διατηρήσει στενή επικοινωνία με επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια και να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης κατά περίπτωση».
Τέλος, ο αξιότιμος κ. πρέσβης σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας oι κυβερνήσεις και οι λαοί της Κίνας και της Ελλάδας επέλεξαν αποφασιστικά να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον αντί να κουνούν το δάχτυλο ο ένας στον άλλο και εκφράζει εκ μέρους του Πεκίνου τις ειλικρινείς ευχαριστίες του.
Πηγή: ertnews.gr