Η μεταχείριση που επιφυλάχτηκε στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον και απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ, θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο, εκτίμησε σήμερα ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτζερ.

Σε ανακοίνωση, ο Μέλτζερ εξέφρασε την “ανησυχία του απέναντι στη συνεχιζόμενη επιδείνωση της υγείας του Τζούλιαν Ασάνζ μετά τη σύλληψή του και την κράτησή του στις αρχές του 2019”, τονίζοντας ότι “η ζωή του πλέον κινδυνεύει”.

“Αν η Βρετανία δεν αλλάξει επειγόντως πλεύση και δεν βελτιώσει την απάνθρωπη κατάστασή του, η συνεχιζόμενη έκθεση του Ασάνζ στην αυθαιρεσία και στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του μπορεί σύντομα να του κοστίσει τη ζωή”, δήλωσε.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων του ΟΗΕ και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου είχε επισκεφθεί τον Μάιο, συνοδευόμενος από γιατρούς, τον Αυστραλό ιδρυτή του WikiLeaks στη φυλακή του στο Λονδίνο, ένα μήνα μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Μετά την επίσκεψη αυτή, ο Μέλτζερ είχε δηλώσει ότι ο Ασάνζ είχε υποστεί “σωματικές βλάβες” και παρουσίαζε “όλα τα τυπικά συμπτώματα μιας παρατεταμένης έκθεσης σε ψυχολογικά βασανιστήρια, χρόνιο άγχος και έντονα ψυχικά τραύματα”.

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ δεν συνάντησε έκτοτε τον Ασάνζ, αλλά έλαβε νέες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του, δήλωσαν άνθρωποι του περιβάλλοντός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Ασάνζ συνεχίζει να κρατείται σε συνθήκες καταπίεσης, απομόνωσης και παρακολούθησης που δεν δικαιολογούνται από το καθεστώς κράτησής του”, αποκάλυψε ο Μέλτζερ.

Στις 21 Οκτωβρίου, ο 48χρονος Αυστραλός εμφανίστηκε αποπροσανατολισμένος κατά τη διάρκεια της πρώτης του δημόσιας εμφάνισης σε έξι μήνες, τραυλίζοντας κατά την ακρόασή του στο Λονδίνο και δείχνοντας να δυσκολεύεται να θυμηθεί την ημερομηνία γέννησής του. Στο τέλος της ακρόασης, δήλωσε ότι δεν γνώριζε τί είχε συμβεί και διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες κράτησής του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στο Λονδίνο.

Το ιστορικό

Το 2012, ο Ασάνζ που αντιμετώπιζε κατηγορίες για βιασμό στη Σουηδία, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία ή στις ΗΠΑ, λόγω της δημοσίευσης αμερικανικών απόρρητων εγγράφων από τον ιστότοπό του.

Έπειτα από επτά χρόνια που πέρασε μέσα στην διπλωματική αντιπροσωπεία, εκτοπίστηκε από τη βρετανική αστυνομία στις 11 Απριλίου, με τη συμφωνία του Κίτο. Τέθηκε αμέσως υπό κράτηση, στη συνέχεια καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 50 ημερών την 1η Μαΐου για παραβίαση των συνθηκών της προσωρινής του αποφυλάκισης.

Ο Ασάντ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως 175 χρόνια στις ΗΠΑ, που τον κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο ορισμένες από τις πηγές τους όταν δημοσιεύτηκαν το 2010 από το WikiLeaks 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και σχεδόν 500.000 εμπιστευτικά έγγραφα που αφορούσαν τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.