Οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση της θετής κόρης του εναντίον ενός στελέχους της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ εξακολουθεί και σήμερα να προκαλεί αγανακτισμένες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, σε μία χώρα όπου τα θύματα δύσκολα βρίσκουν δικαιοσύνη.
Ο Μπάο Γιουμίνγκ, γνωστός δικηγόρος και πρόεδρος του ΔΣ του κολοσσού ΖΤΕ, αναγκάσθηκε να υποβάλει παραίτηση την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από την έναρξη ερευνών για τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης της θετής κόρης του όταν ήταν έφηβη.
Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλο σάλο στην Κίνα, με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να εκφράζονται με παρρησία για ανάλογες περιπτώσεις–που συνήθως αποσιωπούνται στη χώρα. Στο Weibo, αντίστοιχο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με το Twitter στην Κίνα, το θέμα είχε επισκεψιμότητα από 210 εκατ. χρήστες.
Η 20χρονη Γουάνγκ –που δεν αποκαλύπτει το πλήρες όνομά της–διηγήθηκε πως βιάσθηκε από έναν γείτονά της όταν ήταν παιδί, με την ελπίδα πως η προσωπική της ιστορία θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Η ίδια καταγγέλλει την έλλειψη ενδιαφέροντος της πολιτείας για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. «Οι τηλεοπτικές εκπομπές συχνά παρουσιάζουν τις κοπέλες, θύματα βιασμού ως μιαρές, ανίκανες να παντρευθούν και μη επιθυμητές και γι’ αυτό ποτέ δεν τόλμησα να μιλήσω στην οικογένειά μου», τονίζει η Γουάνγκ.
Μία άλλη φοιτήτρια, η Γιου, αναφέρει στο ίδιο μέσο δικτύωσης πως δύο φορές παρενοχλήθηκε όταν ήταν μαθήτρια μέσα στο λεωφορείο, αλλά δεν τόλμησε τότε να παραπονεθεί διότι φοβόταν πως «θα την απειλήσουν με μαχαίρι».
Πολλές διασημότητες στην Κίνα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως η διάσημη ηθοποιός Ζανγκ Ζιγί: «Γνωρίζετε γιατί θα υπάρχουν πάντα σεξουαλικές παρενοχλήσεις κατά ανηλίκων; Διότι πολλές φορές αποκαλύφθηκαν, αλλά κάθε φορά αποσιωπούντο αμέσως» κι οι δράστες «ουδέποτε τιμωρήθηκαν αυστηρά».
Τα τελευταία χρόνια οι αρχές έχουν μεριμνήσει να λαμβάνουν μέτρα για να ενισχύσουν την προστασία των ανηλίκων. Κατά τον δικηγόρο Λου Σιαοκουάν, μία σεξουαλική κακοποίηση δεν συνιστά καθ’ αυτό έγκλημα σύμφωνα με το κινεζικό δίκαιο, αλλά μόνον οι συναφείς πράξεις που συνοδεύουν την κακοποίηση -κλοπή ή βιαιοπραγία κατά ανηλίκου- θεωρούνται κολάσιμες.