«Φαντάζομαι ότι μετά από μια τέτοια πολύχρονη διαδικασία, τώρα μπορείτε να καταλάβετε τι έγινε εδώ σήμερα…», μπόρεσε να πει ο Κέβιν Σπέισι, ο 64χρονος ηθοποιός, πριν η φωνή του αρχίσει να σπάει μετά το άκουσμα της αθώωσης. Ισως το πιο γνωστό θύμα του διεθνούς κινήματος #MeToo την περασμένη Τετάρτη μόλις είχε κριθεί αθώο για μια σειρά από εννέα κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις μετά από μια δίκη που κράτησε τρεις ολόκληρες εβδομάδες και μια σταδιακή ηθική εξόντωση που κράτησε πολλά χρόνια, από το 2017, και του κόστισε την επαγγελματική αλλά και προσωπική του καταβύθιση σε έναν σκοτεινό κόσμο που ιδίως στις περιπτώσεις των «επωνύμων» αλέθει αδιακρίτως ό,τι βρεθεί μπροστά του.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Οταν άκουσε ο Σπέισι άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου «εννέα φορές αθώος», αντέδρασε με τον πιο φυσιολογικό τρόπο: Ξέσπασε σε κλάματα…

Οι καταγγελίες

Ο ηθοποιός αντιμετώπιζε εννέα κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα που σχετίζονται με περιστατικά που καταγγέλθηκαν από τέσσερις άνδρες και, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τοποθετούνται χρονικά την περίοδο 2001- 2013.

Ηταν Οκτώβριος του 2017 όταν ο ηθοποιός Anthony Rapp κατηγόρησε τον Σπέισι για σεξουαλική παρενόχληση το 1986, όταν ο πρώτος ήταν 14 κι ο δεύτερος 26. Μετά τον Ραπ εμφανίστηκαν και άλλοι και μίλησαν για σεξουαλικές επιθέσεις, κακές και εριστικές συμπεριφορές και παρενοχλήσεις εκ μέρους του ηθοποιού. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Κέβιν Σπέισι, με ανάρτησή του στο Τwitter, απευθύνθηκε στον Ραπ, λέγοντας ότι δεν θυμάται τι έχει συμβεί. «Ειλικρινά δεν θυμάμαι τη συνάντηση, θα ήταν πάνω από 30 χρόνια πριν. Αλλά αν συμπεριφέρθηκα τότε όπως περιγράφει, του οφείλω την πιο ειλικρινή συγγνώμη για τη βαθιά ακατάλληλη συμπεριφορά μου σε κατάσταση μέθης και λυπάμαι για τα συναισθήματα που περιγράφει ότι κουβαλούσε μαζί του όλα αυτά τα χρόνια». Η υπόθεση του Κέβιν Σπέισι είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές παγκοσμίως που θα μπορούσε να διδάσκεται σε Νομικές ή Σχολές Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας και Social Media, καθώς η καριέρα του έγινε παρανάλωμα μιας παγκόσμιας πυρκαγιάς, αυτής του #MeToo, που σάρωσε επί δικαίους και αδίκους.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ραπ κατέθεσε ότι ο Σπέισι τον είχε προσκαλέσει στο διαμέρισμά του για ένα πάρτι και μετά τον πλησίασε σε ένα υπνοδωμάτιο αφού έφυγαν οι άλλοι καλεσμένοι. Είχε πει ότι ο ηθοποιός, τότε 26 ετών, τον είχε ακινητοποιήσει και τον ρωτούσε διαρκώς αν ήταν σίγουρος ότι ήθελε να φύγει πριν εκείνος τραπεί σε φυγή.

Ο Σπέισι κατέθεσε ότι ήταν βέβαιος ότι η συνάντηση με τον Ραπ δεν συνέβη ποτέ, εν μέρει επειδή ζούσε σε ένα διαμέρισμα στούντιο και όχι στο ένα υπνοδωμάτιο που ανέφερε ο Ραπ, και ότι ποτέ δεν είχε κάνει τέτοιου είδους συγκέντρωση εκτός από ένα πάρτι για τα γειτονικά διαμερίσματα. Ας σημειωθεί ότι ο Αντονι Ραπ ζητούσε ως αποζημίωση από τον Σπέισι το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων!

Περιθωριοποίηση

Σχετικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες, ο άλλοτε πρωταγωνιστής της σειράς «House of Cards» υποστήριζε την αθωότητά του καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης. Είπε ότι δύο από αυτές ήταν απολύτως συναινετικές, μία ήταν μια ατυχής στιγμή που συμβαίνει στον καθένα μας, και, μάλιστα, είχε ζητήσει συγγνώμη για αυτήν, και αρνήθηκε εξ ολοκλήρου ακόμα μία για την οποία κατηγορήθηκε. Εντούτοις, ο εισαγγελέας αποκάλεσε τον Σπέισι «σεξουαλικό νταή που εκμεταλλεύτηκε τη δύναμή του για να παίρνει ό,τι ήθελε όταν το ήθελε». Κάτι το οποίο, όπως φάνηκε από την απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου, κατέρρευσε παταγωδώς.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας τα τέλη Οκτωβρίου του 2017, στις αρχές του κινήματος #MeToo, με τον καταιγισμό αποκαλύψεων για σεξουαλικές επιθέσεις στο χώρο του θεάματος. Ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες εις βάρος του Κέβιν Σπέισι, με αποτέλεσμα ο αστέρας του Χόλιγουντ να περιθωριοποιηθεί στον επαγγελματικό χώρο. Εχασε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη σειρά «House of Cards», ενώ υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση 31 εκατομμυρίων δολαρίων στους παραγωγούς για διαφυγόντα κέρδη.