Η σημαντική άνοδος του δείκτη τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτη «φόβου» αποτυπώνει την αυξημένη αβεβαιότητα που υπάρχει στην ελληνική αγορά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό αναφέρεται στην σημερινή ανακοίνωση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σχετικά με τις εκτιμήσεις Μαρτίου για τον Σύνθετο Δείκτη Πλοήγησης και τον Δείκτη «Φόβου».
Όπως σημειώνεται, ο δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE /X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε σημαντικά τον Μάρτιο του 2020, φτάνοντας το 48,94% στις 31/3/2020 από 32,37% στις 28/2/2020, με σημαντική διακύμανση εντός του μήνα. Ο δείκτης έφτασε στο 61,55% στις 13/3/2020, την υψηλότερη τιμή του για το 2020. Η σημαντική άνοδος του δείκτη αποτυπώνει την αυξημένη αβεβαιότητα που υπάρχει στην ελληνική αγορά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο δείκτης ξεπέρασε για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 τον ιστορικό μέσο όρο (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 33,27%. Τέλος, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη έφτασε τον Μάρτιο του 2020 στο 42,57% από 23,59% τον Φεβρουάριο του 2020.
Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ
Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Δεκέμβριο του 2019, ο ΣΔΠ σημείωσε εκ νέου άνοδο για δωδέκατη συνεχόμενη περίοδο. Η σταθερή αυτή ανοδική πορεία του ΣΔΠ ενισχύει τις ενδείξεις ότι οι παρατηρούμενες τάσεις σηματοδοτούν την οριστική ολοκλήρωση της διόρθωσης προς τα κάτω, που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018.
Σε κανονικές συνθήκες, η παρατηρούμενη ανάκαμψη του ΣΔΠ θα αποτελούσε πρόδρομη ένδειξη για μελλοντική ενίσχυση των τάσεων σταθεροποίησης και βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Εντούτοις, στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού, όπου η ελληνική οικονομία βιώνει ένα ξαφνικό σοκ από τον Μάρτιο του 2020, οι ενδείξεις αυτές φαίνεται να αφορούν πλέον μόνο τους επόμενους δύο μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα εκτίμηση του ΣΔΠ ενσωματώνει μηνιαία στοιχεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019, τα οποία δεν αντανακλούν σε κανέναν βαθμό οποιαδήποτε διάσταση της αναφερόμενης διαταραχής. Οι οικονομικές επιπτώσεις της αναστολής της πλειονότητας των δραστηριοτήτων στη χώρα αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία του δείκτη από την ενσωμάτωση στοιχείων για τον Μάρτιο του 2020 και μετά.