Οταν οι φέρελπις ηγετίσκοι κάνουν σχέδια για την Κεντροαριστερά, οι ψηφοφόροι γελούν. Πόσω δε μάλλον όταν ρόλο διεκδικούν ο μετρημένος που βρέθηκε λειψός Νίκος Ανδρουλάκης, ο αποτυχημένος –κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη– λαδέμπορος Στέφανος Κασσελάκης και ο από σπόντα δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί δε το γεγονός ότι της μάχης προηγείται ο πολλαπλά ηττημένος Αλέξης Τσίπρας. Το συμπέρασμα είναι ασφαλές και ξεκάθαρο: Η Κεντροαριστερά αδυνατεί να βρει πρόσωπο να την εκπροσωπήσει επάξια συσπειρώνοντας τους πολίτες. 

Το γεγονός αυτό δεν είναι άγνωστο στα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών. Διόλου τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την άλλη έχουν ξεκινήσει εκστρατεία διεύρυνσης (δίχως ορατά αποτελέσματα προσώρας) για τη μετά τις ευρωεκλογές εποχή. Ξεχνούν και οι δύο βέβαια πως η στρατηγική αυτή υιοθετήθηκε πρώτα από τον Αλέξη Τσίπρα για να αποτύχει στην πράξη και να στείλει τον «ηγέτη» της Αριστεράς σε πρόωρη αποστρατεία. 

Η έλλειψη προτάσεων και προσώπων που θα μπορούσαν να ηγηθούν σοβαρά μιας νέας προσπάθειας αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ο χώρος είναι σήμερα κατακερματισμένος, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που παλαιότερα είχε εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα είναι πολιτικά άστεγο λόγω της αλλαγής ταυτότητας του κόμματος. 

Η δημοσκόπηση της GPO είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί και δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε μετά την επερχόμενη συντριβή της 9ης Ιουνίου. Στο ερώτημα ποιος μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς η απάντηση «δεν ξέρω» κυριαρχεί με 45%. Στην πρώτη θέση καταγράφεται ο Αλέξης Τσίπρας με μόλις 16% και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,4%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,5%, ενώ νέα πρόσωπα, όπως οι Χάρης Δούκας (5,4%), Αλέξης Χαρίτσης (5%) και Μανώλης Χριστοδουλάκης (4,6%), ανιχνεύονται σε μονοψήφια ποσοστά. 

Σύμφωνα με την GPO, κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν έχει διείσδυση στον άλλο χώρο, παρά μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων τους. Εξίσου αποθαρρυντικό είναι και το αποτέλεσμα για το πρόσωπο που μπορεί να έχει πιθανότητες νίκης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον «κανέναν» να καταγράφει ποσοστό 52,6%, το 45% να απαντά «δεν ξέρω» και τους Στέφανο Κασσελάκη, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη καθηλωμένους σε χαμηλά ποσοστά. 

Εφτασαν το ταβάνι τους 

«Οι εκφραστές της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης οφείλουμε μετά τις ευρωεκλογές, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, να αποδείξουμε μέσα από ένα πνεύμα διαλόγου και συνεννόησης ότι αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχουμε στη δημόσια ζωή χάριν της κοινωνίας και δεν υπάρχει κοινωνία χάριν ημών. Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος αυτών των πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία θα αποφέρει κοινωνικό όφελος σε όλη την κοινωνία», επιμένει ο δις διαγραφείς (και από ΠΑΣΟΚ και από ΣΥΡΙΖΑ) Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπέρμαχος μιας συνεργατικής διαδικασίας, αλλά δεν φαίνεται να πείθει. 

Ο εξίσου πολιτικά μπαρουτοκαπνισμένος Χρήστος Σπίρτζης θέτει ως ξεκάθαρη προτεραιότητα τη σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, μάλλον δίχως τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος φαίνεται να βρίσκει σημεία επαφής με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αντί του Νίκου Ανδρουλάκη. Δίχως περιστροφές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι το κάλεσμά του δεν αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο δεν θα τηλεφωνήσει καν, αλλά στελέχη. 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υστερεί σε όλες τις μετρήσεις έναντι του αντιπάλου του, φαίνεται να βρίσκει περισσότερα κοινά με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, που άλλοτε προκαλούσε ρίγη στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά σήμερα υπό τη μορφή της Νέας Αριστεράς θα μπορούσε να είναι αξιόπιστος σύμμαχος κόντρα στον κοινό εχθρό, δηλαδή τον Στέφανο Κασσελάκη. 

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές που παρακολουθούν τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις εξηγούν ότι τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν φτάσει το ταβάνι τους, ενώ για την περίπτωση επανάκαμψης του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται κατηγορηματικοί πως στην παρούσα φάση δεν έχει καμία πολιτική τύχη, καθώς είναι νωπές ακόμα οι αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες του. Συμπληρώνουν δε πως το σημαντικότερο πρόβλημα για την Κεντροαριστερά είναι πως οι δύο κύριοι πολιτικοί αρχηγοί παλεύουν για την προσωπική τους επιβίωση και όχι για την όποια ανασύσταση του χώρου...