Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ συνοδεύτηκε  με αντιδράσεις ακόμα και δημόσιες καταγγελίες για «κατευθυνόμενη» ψηφοφορία, καθώς και για παρέες και τάσεις που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Έχει, δε, ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι αντιδράσεις δεν προέρχονται, ως θα ανέμενε κανείς, από την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση της «ομπρέλας», η οποία βεβαίως συρρικνώθηκε, ούτε από «παλιούς» ΣΥΡΙΖαίους, αλλά από την πολυτασική προεδρική πλειοψηφία και από στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της «πρωτιάς» της Έφης Αχστιόγλου που προκαλεί ανεπίτρεπτα, για ένα αριστερό και προοδευτικό κόμμα, σχόλια και υπαινιγμούς που ανάγκασαν την ηθοποιό και εκλεγμένη στην Κ.Ε  Μαρία Κανελλοπούλου να τοποθετηθεί, με ανάρτησή της στο Facebook. «Δεν είμαι του αντρός μου, δεν είμαι του πατρός μου είμαι ο εαυτός μου. Συγχαρητήρια κ. Εφη Αχτσιόγλου», έγραψε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε κανείς να αποδώσει τις αντιδράσεις και σε προσωπικά κίνητρα, όπως μη εκλογή λόγω ποσόστωσης ή όχι, ακόμα και για την σειρά εκλογής.

Οικογενειοκρατία…

Δεν λείπουν και οι «βολές» για φαινόμενα οικογενειοκρατίας, με πρώτο στο στόχαστρο τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, καθώς στην Κ.Ε επιτροπή εξελέγησαν σχεδόν στην ίδια σειρά, η αδελφή του Προέδρου, Ζανέτ Τσίπρα και ο εξάδελφός του Γιώργος Τσίπρας, ενώ από τα σχόλια περί οικογενειοκρατίας δεν λείπουν οι αναφορές στην Εφη Αχτσιόγλου, με την υποσημείωση  ότι  είναι η σύζυγος του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου. Σ’ αυτή την κριτική περιλαμβάνεται και η περίπτωση του Φώτη Κουβέλη που τόσο ο ίδιος όσο και η κόρη του  Μαρία εξελέγησαν στην Κ.Ε.

Ομως, αυτό που έχει σημασία και πρέπει να αξιολογηθεί πολιτικά για την επόμενη μέρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  είναι, πως ο περιορισμός της συμμετοχής της «ομπρέλας» στην νέα Κ.Ε (περίπου 25%) δεν προοιωνίζει μια ανέφελη εσωκομματική συγκατοίκηση στην Κουμουνδούρου, καθώς τα πρώτα δείγματα στο πολυτασικό και πλειοψηφικό μπλοκ των «προεδρικών» μπορούν να αναπτυχθούν ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις εσωστρέφειας και τούτο, γιατί πέρα των όποιων μικροδιαφοροποιήσεων σε ιδεολογικό επίπεδο, εκείνο που φαίνεται είναι υπάρχει σε επάρκεια  ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα στελέχη αυτού του μπλοκ είναι οι ηγετικές φιλοδοξίες.

Αυτό το γνωρίζει  καλά ο Αλέξης Τσίπρας και ενδεχομένως οι επόμενες κινήσεις του να επηρεαστούν από αυτό το κλίμα.  Για παράδειγμα, θα παραμείνει στην θέση του Γραμματέα ο Δ. Τζανακόπουλος;

Αν όχι, θα προταθεί γι αυτή τη θέση η Εφη Αχτσιόγλου ή η Ρένα Δούρου;  Όσοι γνωρίζουν την τακτική του κ. Τσίπρα δεν αποκλείεται, αντί να «κρύψει» το θέμα κάτω από το χαλί, να το κρατήσει στο προσκήνιο αξιοποιώντας το με τον δικό του τρόπο. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να προτείνει  για γραμματέα του κόμματος πρόσωπο έκπληξη το οποίο, πάνω απ όλα, δεν θα του δημιουργεί προβλήματα ή δυσλειτουργίες στο κόμμα και προπάντων δεν θα επιχειρήσει να στήσει προσωπικούς μηχανισμούς και ομάδες