Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν για έναν πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μία ημέρα αφότου ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Και Ελβετοί αξιωματούχοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι μάλλον απίθανο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα εναντίον της Δύσης σε μια σύρραξη με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ.

«Ασφαλώς, εξετάζουμε όλα τα σενάρια αλλά οι έρευνές μας δείχνουν ότι η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα είναι πολύ χαμηλή», είπε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βέρνη, αφού η Ελβετία ανακοίνωσε προηγουμένως ότι υιοθετεί τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι δεν αναμένει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, λίγες μέρες μετά την εισβολή που πραγματοποίησε η Ρωσία στη γειτονική της χώρα.

“Θα πρέπει να ανησυχούμε που ένα κράτος όπως η Ρωσία θεωρεί ότι οι κανόνες δεν την αφορούν, είτε πρόκειται για την εισβολή στην Ουκρανία είτε για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι, αλλά στην ουσία ένας αποτρεπτικός παράγοντας είναι αυτό που είναι, ένας αποτρεπτικός παράγοντας. Όσο φιλόδοξος και αν είναι (ο Πούτιν) σε σχέση με την Ουκρανία, δεν νομίζω ότι θέλει να μπει σε αυτό το πεδίο”, είπε ο Γουάλας στο ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.

Ο Πούτιν έθεσε χθες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, κάτι το οποίο σύμφωνα με τις ΗΠΑ κλιμακώνει τον πόλεμο με “επικίνδυνη ρητορική”.

“Εκανε αυτό το σχόλιο. Το εξετάζουμε. Αλλά ξέρετε, αυτό που δεν θα έπρεπε στ’ αλήθεια να ξεχνάμε είναι ότι αυτή είναι μια μεγάλη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα προβλήματά του στην Ουκρανία το να χρησιμοποιεί αυτές τις φράσεις στα μέσα ενημέρωσης”, είπε ο βρετανός υπουργός στο δίκτυο Sky News.

Όπως είπε ο Γουάλας, ο Πούτιν συμπεριφέρθηκε παράλογα αποφασίζοντας να εισβάλει στην Ουκρανία. Επιπλέον ο Γουάλας δεν προέβη σε κάποια εικασία σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν προσθέτοντας ότι η Δύση θα διατηρήσει το επίπεδο ετοιμότητάς της.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ενώ ο Πούτιν έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις αποτροπής, που χειρίζονται τα πυρηνικά όπλα, η Βρετανία θεωρεί ότι η εντολή εξυπηρετεί σε έναν μεγάλο βαθμό ρητορικούς σκοπούς και ότι ο Πούτιν δεν θέλει να τα χρησιμοποιήσει.

“Η γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Πούτιν δεν συνδέεται στην πραγματικότητα με κάτι που να παραπέμπει σε διαδικασία ετοιμότητας. Είναι, όπως αξιολογούμε, μια κίνηση να βάλει τον αποτρεπτικό παράγοντα στον χώρο της επικοινωνίας υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι έχει έναν αποτρεπτικό παράγοντα. Δεν συνδέεται με τίποτα συγκεκριμένο ως προς την ετοιμότητα των δομών των δυνάμεων”, είπε ο Γουάλας.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του Βορείου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, σύμφωνα με την διαταγή που έδωσε χθες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε στον Πούτιν ότι οι βάρδιες στα πόστα των διοικήσεων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, στο Βόρειο Στόλο, στον Στόλο του Ειρηνικού και η Διοίκηση Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς έχουν αρχίσει να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Η δήλωση Πούτιν έγινε όταν οι ρωσικές δυνάμεις συνάντησαν την σθεναρή ουκρανική αντίσταση μετά την εισβολή.