«ΣΥΡΙΖΑ, ώριμο τέκνο της κοινωνικής ανάγκης. Πάμε μαζί μέχρι τη νίκη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του στο Σύνταγμα και ένα δάκρυ έτρεξε από τα μάτια του.

Στην επίκλησή του για αγώνα μέχρι τέλους όμως ουδείς απάντησε. Ίσως και για αυτό εν μέρει η συγκίνηση. Φυσικά και για τα όσα θα ακολουθήσουν από Δευτέρα. Η παραμονή του δεν θα είναι εύκολη στο κόμμα, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι έχουν πάρει θέση μάχης αλλά ο μηχανισμός του δουλεύει ακατάπαυστα για να διαμορφώσει τις συνθήκες που δεν θα επιτρέψουν την αμφισβήτηση. Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κυριαρχήσει στο εσωτερικό και να κινεί εκείνος τα νήματα με μεγάλη… αποτυχία όπως προκύπτει από τα απτά αποτελέσματα.

Στον αντίποδα, το επιχείρημα που επικρατεί στην άλλη πλευρά είναι πως το κόμμα δεν του ανήκει. Ατράνταχτο μιας και επικαλούνται το καταστατικό και τα ιδρυτικά μέλη. «Σε εκείνους ανήκει το κόμμα, ο κάθε πρόεδρος είναι προσωρινός» σχολιάζουν και προκαλούν εντύπωση με την αφέλεια τους.

Οι παλιοί που θυμόνται καλά τα όσα είχαν γίνει τα πέτρινα χρόνια της Βαλτετσίου, αφηγούνται πως σταματούσαν κάθε γνωστό και φίλο και τον έβαζαν να υπογράψουν για να κατατεθεί το καταστατικό του κόμματος. «Μέτοχοι» όλοι σε μια προσπάθεια λίγων που με την πάροδο του χρόνου και καβάλα στο κύμα της αμφισβήτησης, της ανέχειας και των ακροτήτων, κατάφεραν να γίνουν κυβέρνηση. Η ιστορία από εκεί και πέρα νωπή.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έστω και με τους λάθος τρόπους μοιάζει να παλεύει μόνος για την σωτηρία. Στο κόμμα τα στόματα ανοίγουν για να ομολογήσουν πως «κάναμε ότι μπορούσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε» και μετά να αναλωθούν σε θεωρητικές συζητήσεις και αναλύσεις που τόσο αγαπούν. Χωρίς συμπέρασμα στο τέλος.

Κάποιοι τολμούν να αναφερθούν στο γεγονός πως αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει χωρίς βουλευτές στο 1/3 των εκλογικών περιφερειών. Άλλοι σημειώνουν πως η επόμενη Βουλή δεν θα έχει μείζονα αντιπολίτευση. Και λίγοι επισημαίνουν ότι το τέλος είναι κοντά αν δεν υπάρξει σχέδιο. Για αυτά τα τρία όμως ο προβληματισμός εξαντλείται στις αναφορές.

«Ο Μητσοτάκης πάει για 45%» εκτιμά την ίδια ώρα πολιτικό στέλεχος με μακρά πορεία που σήμερα δεν βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Εχουν στρώσει το έδαφος εκείνοι που υποτίθεται είναι αντίπαλοί του, με πρώτον και κύριο τον ΣΥΡΙΖΑ» συμπληρώνει για να εξηγήσει πως από την Κουμουνδούρου γαντζώθηκαν πάνω σε όλα τα αρνητικά και εν τέλει εγκατέλειψαν τη μάχη στις 21 Μαΐου. «Εκτοτε επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα. Η αλλαγή που υποσχέθηκε ο Τσίπρας δεν υλοποιήθηκε, κάποιες αποσπασματικές προσπάθειες δεν κατάφεραν να γίνουν κυρίαρχες και κάνοντας ταμείο θα καταλάβουν πως μόνοι κερδισμένοι είναι οι της συμμαχίας (σ.σ. Θρασκιά, Λινού κά) και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει.

Η Δευτέρα θα είναι μια άλλη μέρα. Ειδικά για τον Τσίπρα. Θα καταγράφει άλλη μια ήττα και θα αναζητά διέξοδο. Θα φανεί αν θα του την προσφέρουν.