Η πρώτη γνωριμία του γραμματέα του τουρκικού προξενείου Ρόδου με τον μάγειρα του πλοίου που εκτελεί τοπικό δρομολόγιο από και προς το Καστελλόριζο έγινε τον Αύγουστο, σε κοινωνική εκδήλωση Ελλήνων μουσουλμάνων στη Ρόδο. Ηταν τότε που ο 35χρονος διπλωματικός υπάλληλος εκτιμάται ότι προσεταιρίστηκε τον 54χρονο ναυτικό, ο οποίος λόγω των καθημερινών «πηγαινέλα» στο ακριτικό νησί θα μπορούσε να τον τροφοδοτεί με πληροφορίες για τις κινήσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων και των Ελλήνων στρατιωτών.
Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν εκ νέου σε καφετέρια στην παλιά πόλη της Ρόδου. Εξέλιξη η οποία, πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που, όπως υποδεικνύεται, κατέγραφαν τις κινήσεις του 35χρονου. Οι δραστηριότητές του, εξάλλου, και οι θέσεις που είχε διατυπώσει περί ανεξαρτησίας της Δυτικής Θράκης είχαν εδώ και αρκετά χρόνια προκαλέσει το ενδιαφέρον των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.
Αρμόδιοι Ελληνες αξιωματούχοι αποκάλυψαν στην «Καθημερινή» ότι η ανταλλαγή πληροφοριών και οι επιχειρησιακές συναντήσεις μεταξύ των δύο ανδρών ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Ο 54χρονος είχε εντολή να φωτογραφίζει τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων, να καταγράφει τις κινήσεις των στρατευμάτων στα ακριτικά νησιά και να ηχογραφεί τις συζητήσεις των Ελλήνων στρατιωτών που ταξίδευαν με το πλοίο. Για την αποστολή του υλικού ο 54χρονος δεν είχε επιστρατεύσει κάποια προηγμένη μέθοδο κρυπτογράφησης, όπως έχει διαπιστωθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Χρησιμοποιούσε, αντιθέτως, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων (π.χ. Viber, WhatsApp), ενώ οι δύο άνδρες είχαν τακτικές συναντήσεις στην πόλη της Ρόδου.
Τα στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο βρισκόταν σε αρχικό στάδιο και ότι εάν ο 54χρονος αποδείκνυε ότι ήταν αξιόπιστος και ικανός, ενδεχομένως θα αναλάμβανε πιο απαιτητικές αποστολές. Αλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο 54χρονος βρισκόταν υπό παρακολούθηση πριν από το καλοκαίρι, καθώς στις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιμενικού είχε καταγγελθεί ότι επιδείκνυε αναιτιολόγητο ενδιαφέρον για τις κινήσεις Ελλήνων στρατιωτών ζητώντας -με διάφορα προσχήματα- διευκρινίσεις και πληροφορίες.
Στο τελευταίο στάδιο της έρευνας για την υπόθεση ενεπλάκη η Αστυνομία και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Στελέχη της καθώς και αξιωματούχοι της ΕΥΠ πραγματοποίησαν την Παρασκευή έρευνα στην καμπίνα του 54χρονου ναυτικού (μένει στο πλοίο) και στο σπίτι του 35χρονου στη Ρόδο. Κατάσχεσαν τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα οποία εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για ανάλυση. Εις βάρος του γραμματέα του προξενείου ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατασκοπεία και αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή το αργότερο την Πέμπτη. Αντιθέτως, ο μάγειρας του πλοίου αντιμετωπίζει δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος. Στην προανακριτική απολογία του φέρεται να ομολόγησε τη δράση του ισχυριζόμενος, ωστόσο, πως δεν εισέπραττε χρήματα για την υπηρεσία που προσέφερε. Και οι δύο, πάντως, αφέθηκαν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. Ερώτηση στη Βουλή για τον 35χρονο υπάλληλο του προξενείου είχε καταθέσει το 2017 ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με τίτλο «Πρωτοφανής φανατισμός από υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο». Στην απάντησή του ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε επισημάνει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες πράττουν τα δέοντα».
του Γιάννη Σουλιώτη από την Καθημερινή