«Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» είναι το δίλημμα που θέτουν στην πορεία προς τις κάλπες κυβέρνηση και ΝΔ, επανατοποθετώντας επί του πεδίου των πολλαπλών κρίσεων των τελευταίων χρόνων, έννοιες που ανέκαθεν επιχειρούσε να σφετεριστεί η Αριστερά.
Κάνοντας σαφές ότι προοδευτικό είναι ό,τι εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολίτη και βελτιώνει την καθημερινότητά του, η κυβέρνηση καλεί στο ξεπέρασμα παραδοσιακών διλημμάτων που, όπως εμφατικά τονίζει, ξεθωριάζουν και δεν έχουν ανταπόκριση ειδικά στους νέους. “Και τα διλήμματα τα οποία θα τεθούν και τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και στο Συνέδριο, θα είναι πολύ σαφή. Δεν είναι πια τα παραδοσιακά διλήμματα Αριστεράς-Δεξιάς με τα οποία γαλουχήθηκαν ίσως και η δική μας γενιά ή η γενιά των πατεράδων μας και των γονιών μας”, είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σαλαμίνα όπου βρέθηκε.
Διλήμματα που συντηρεί ο Αλέξης Τσίπρας, ελλείψει κατάθεσης εναλλακτικής διακυβέρνησης, καλώντας τις “προοδευτικές δυνάμεις” σε συμπόρευση για να φύγει η “βάρβαρη” κυβέρνηση της ΝΔ. Στο γηπεδικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση αντιτάσσει την πορεία προς τα μπρος, κεφαλαιοποιώντας τη σταθερότητα των ημερών.
Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται ανίκανοι να οσμιστούν το σήμερα, εμμένοντας στο διχαστικό δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Συνέδριο. Βέβαια, όπως διευκρίνισε αργότερα ο ίδιος, ο σοσιαλισμός είναι απλά το… όραμα, κάνοντας και τον πιο καλόπιστο να αναρωτιέται αν πρόκειται περί σύγχυσης ή πολιτικαντισμού για να “πιάσει” και τα παρωχημένα απομεινάρια του κόμματός του.
Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για έλλειψη σοβαρότητας που αντανακλάται και στη συνεχή απομάκρυνση του κόμματος από την ίδια την κοινωνία. Αυτήν με την οποία η ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έρχεται κοντά, είτε μέσα από τις συνεχείς παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών, είτε μέσα από τις επισκέψεις του και ενδυνάμωση των σχέσεων του κόμματός του με κοινωνικές δομές, δείχνοντας έτσι την έμφαση που αποδίδουν ΝΔ και κυβέρνηση στο κοινωνικό τους προφίλ.
Γίνεται σαφής, λοιπόν, και η προσπάθεια ξεκαθαρίσματος της έτερης μονοπώλησης από της Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ της έννοιας της κοινωνικής ευαισθησίας. «Τώρα διαχειριζόμαστε διεθνείς κρίσεις και πρέπει πάλι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους» είναι ο σαφής προσανατολισμός του Κυριάκου Μητοστάκη, την ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πυροβολούν οι ίδιοι την ευαισθησία που ευαγγελίζονται για το κόμμα τους, είτε μη ψηφίζοντας στη Βουλή μετρά υπέρ των ευάλωτων, είτε φιλοξενώντας στο συνέδριό τους απόψεις ρατσιστικές, πέρα από την απώλεια μιας συνεχούς αλληλοτροφοδότησης με τις τοπικές κοινωνίες. Αυτήν που επικαλούνταν, σχεδόν με αυθαίρετο τρόπο η Αριστερά, και φαίνεται να διεμβολίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.