Προς νέες κυρώσεις πιθανόν να στραφεί η ΕΕ μετά τη φρίκη στην πόλη Μπούτσα, ενώ τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εκεί και σε άλλες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη εξετάζει σειρά μέτρων, που εστιάζουν περισσότερο στο να κλείσουν τα όποια κενά στις υφιστάμενες κυρώσεις και την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου. Δεν αποκλείονται νέες απαγορεύσεις στις εξαγωγικές τεχνολογικών και άλλων αγαθών, αλλά και η πλήρης επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες που έχουν ήδη αποκλειστεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT. Θεωρείται επίσης πολύ πιθανό να μεγαλώσει αρκετά η λίστα των προσώπων, που βαρύνονται με κυρώσεις.
Μακρόν: Νέες κυρώσεις
Χρειάζεται ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας.
“Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούτσα)”, δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. “Αυτό που συνέβη στην Μπούτσα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα”, πρόσθεσε.
Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος αυτό τον μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία.
Η Ρωσία χθες, Κυριακή, αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων στην πόλη Μπούτσα κατηγορώντας την Ουκρανία ότι έχει στήσει μια ”παράσταση” για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 έπειτα από την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Γερμανία: Πέμπτη δέσμη μέτρων
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ουσιαστικά ήδη χάσει τον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και, αναφερόμενος στις θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στην πόλη Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, έκανε λόγο για «τρομερά πράγματα που συμβαίνουν εκεί» και ζήτησε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Απέρριψε ωστόσο εκ νέου ενδεχόμενο εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αέριου, αλλά προανήγγειλε απεξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα έως το τέλος του καλοκαιριού και από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους.
«Ακολουθούμε μια στρατηγική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο, αλλά όχι άμεσα (…) τα επόμενα βήματα αφορούν το πώς δεν θα εκτεθεί η ενεργειακή μας υποδομή στη ρωσική αυθαιρεσία, στα χέρια των ρώσων ιδιοκτητών, όπως η Gazprom και η Rosneft. Πρέπει αυτό να επιλυθεί, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια εφοδιασμού – και για την Πολωνία. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε. Η Γερμανία, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, έχει σημειώσει σε αυτό πρόοδο. Θέλουμε να απεξαρτηθούμε πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα. Από τον τελευταίο, προβλέπεται απεξάρτηση έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ από το πετρέλαιο έως το τέλος του 2022», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας νωρίτερα απόψε σε εκπομπή του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, απαντώντας έμμεσα στην υπουργό ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία, λόγω των φρικαλεοτήτων στην Μπούτσα, τάχθηκε υπέρ της συζήτησης ενδεχόμενου εμπάργκο εισαγωγής ρωσικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Rosneft είναι μεταξύ άλλων ιδιοκτήτρια διυλιστηρίου στην περιοχή Σβεντ του Μεκλεμβούργου – Πομερανίας, από όπου τροφοδοτείται η ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου, καθώς και η δυτική Πολωνία, με βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και κηροζίνη.
Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε πάντως να αυστηροποιηθούν άμεσα οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με μια πέμπτη δέσμη μέτρων, για την οποία μίλησε νωρίτερα απόψε και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Οι νέες κυρώσεις πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, να έρθουν «γρήγορα, εντός της εβδομάδας» και θα περιλαμβάνουν «προσωπικές κυρώσεις εναντίον και άλλων ατόμων από το καθεστώς Πούτιν, ενώ θα αφορούν και τεχνικά αγαθά». Αναμένεται επίσης να εξεταστούν και ενδεχόμενες κυρώσεις σχετικά με τη χρηματοπιστωτική αγορά. «Οι δολοφονίες, τα εγκλήματα πολέμου που έχουμε δει τώρα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την πίεση στον Πούτιν. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει εκεί», δήλωσε, σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις. «Ο Πούτιν έχει ουσιαστικά ήδη χάσει τον πόλεμο. Αυτό οφείλεται στις κυρώσεις, στις παραδόσεις όπλων και στον ηρωικό αγώνα των Ουκρανών. Μπορεί ακόμη να κερδίζει μάχες. Αλλά η υπόθεση ότι υπηρέτησε τη Ρωσία προκειμένου να βγει από τον πόλεμο ισχυρότερη, αποκλείεται», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι θα συνεχιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα. «Θα κάνουμε τα πάντα, εκτός από το να εμπλακούμε στον πόλεμο», τόνισε.
Τζόνσον: Εντείνουμε τις κυρώσεις
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τις «απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον αμάχων» στην Μπούτσα και το Ιρπίν, υποσχόμενος ότι το Λονδίνο θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία.
«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Εντείνουμε τις κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθειά μας, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.
«Οι απαράδεκτες επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αθώων πολιτών στο Ιρπίν και την Μπούτσα συνιστούν επιπρόσθετες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε.
ΕΕ: Ανείπωτη φρίκη
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία είχε επισκεφθεί το Κίεβο πριν από δύο ημέρες, μίλησε για «φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού στην Μπούτσα και σε άλλες απελευθερωμένες περιοχές». «Αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα των εγκλημάτων πολέμου του Πούτιν» υπογράμμισε η κ. Μετσόλα με ανάρτησή της στο τουίτερ. Η ίδια σημείωσε ότι «ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει. Πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις» καθώς και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Κουλέμπα: Ανεπαρκείς οι νέες κυρώσεις
Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Κουλέμπα εξήγησε πως είδε το προσχέδιο του σχεδιαζόμενου πέμπτου γύρου των τιμωρητικών μέτρων της ΕΕ και πρόσθεσε πως «ως έχει, είναι ανεπαρκής αντίδραση στο ρωσικό έγκλημα, στη ρωσική επίθεση».
«Πρέπει να ενισχυθούν», πρόσθεσε σε βίντεο που μεταδόθηκε μέσω Twitter.
Αξίωσε η Ευρώπη να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον άνθρακα που εξάγει η Ρωσία, να κλείσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια στα ρωσικά πλοία και εμπορεύματα και να αποκλειστούν κι άλλες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT. Πρόσθεσε πως αναμένει να επιβληθούν τα ίδια μέτρα και από την G7.
«Μετά τις εικόνες από την Μπούτσα, αναλογιζόμενος όλα τα δεινά (…) των ουκρανών αμάχων, δεν μπορώ πλέον να ‘καλώ’ και να ‘ενθαρρύνω’ ευγενικά, μπορώ μόνο να απαιτώ», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
Πολωνία: Εμπόδιο η Γερμανία
Η Γερμανία είναι το βασικό εμπόδιο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία δεν εγείρει εμπόδια σε κάτι τέτοιο.
Τα σχόλιά του έγιναν αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κέρδισε χθες τις βουλευτικές εκλογές έχοντας αντιμετωπίσει κριτική για την όχι αρκετά αυστηρή στάση του απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.
«Πρέπει να δούμε ότι, ανεξάρτητα από το πώς προσεγγίζουμε την Ουγγαρία, είναι η τέταρτη τέτοια νίκη και πρέπει να σεβαστούμε τις δημοκρατικές εκλογές … η Γερμανία είναι αυτή που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για τις κυρώσεις. Η Ουγγαρία είναι υπέρ των κυρώσεων», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.
Ο ίδιος είπε ότι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας δεν θα εγκριθεί ακόμα από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου.
Τώρα, μια τέτοια συμφωνία είναι αδύνατη, πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι, καθώς η Πολωνία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και ως τέτοιο θα καθορίσει τα όριά της.