Ο πολιτικός καιροσκοπισμός έχει περάσει σε νέα επίπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ανάγοντας την τυμβωρυχία σε κεντρική πολιτική γραμμή. Όχι ότι επί Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα ήταν καλύτερα. Μόνο που πλέον έχει άλλον… αέρα, από Αμερική με τη λογική του Τραμπ, και καθιστά τον κασσελακισμό ελληνική εκδοχή του τραμπισμού.

Η συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για την τραγωδία στα Τέμπη ήρθε απλά να επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τον πολιτικό βούρκο. Και ότι –και πάλι– δεν ορρωδεί προ ουδενός όταν εκτιμά πως δύναται να εκμεταλλευτεί τον θυμό των συγγενών των θυμάτων και τις αντιδράσεις που αυτός προκαλεί στην κοινωνία. Η τυμβωρυχία άλλωστε δείχνει να έχει ενσωματωθεί στο σύστημα της Κουμουνδούρου, εκτός από τις περιπτώσεις που προέκυψαν τραγωδίες επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες φαίνεται να έχουν διαγραφεί από τη μνήμη των στελεχών.

Σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σωκράτη Φάμελλο επικεφαλής, ακολούθησε τη γραμμή που έχει χαραχτεί και προβλέπει την πλήρη μικροπολιτική αξιοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών. Τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης να μιλήσει για «πολιτικές βδέλλες», χαρακτηρισμός που έρχεται να αναδείξει τον τρόπο που λειτουργεί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και η άλλη πλευρά, αυτή της πτέρυγας δεξιά της ΝΔ, που δείχνει να εναρμονίζεται ως προς την πρακτική του πολιτικού καιροσκοπισμού με το άλλο άκρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά και για άσχετο με τη συζήτηση στη Βουλή λόγο. Οι ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποίησε δείχνουν ότι θέλησε να εμφανιστεί πως τηρεί αποστάσεις από την αριστερή πτέρυγα του Κοινοβουλίου. Μόνο που η ταύτιση των θέσεων είναι εμφανής και αφορά το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν στην επικαιρότητα. Ακόμη και στη θεωρία συνωμοσίας αναφορικά με την επιστολική ψήφο τα δύο κόμματα κινούνται στην ίδια γραμμή.

Το ζήτημα όμως που αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δεν είναι απλό. Ο Στέφανος Κασσελάκης ακολουθεί τη γραμμή Τραμπ. Fake news και λάσπη κατά της κυβέρνησης. Κυρίως όμως προσωπικοί χαρακτηρισμοί και προσβλητικές αναφορές για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και ως προς τα επιχειρηματικά του όμως η τακτική είναι πανομοιότυπη με αυτήν του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Σε σημείο που ο τραμπισμός να ακουμπά τον κασσελακισμό, το νέο δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί βίο παράλληλο με τον πολακισμό.

Το έργο θα έχει συνέχεια. Οι ευρωεκλογές και το ενδεχόμενο συντριβής θα μετατρέψουν το επόμενο διάστημα την πολιτική σκηνή σε αρένα.