Πάντως, τα πράγματα στο στρατόπεδο Κασσελάκη δεν πάνε όπως τα υπολόγιζαν αρχικά. Ο αρχικός ενθουσιασμός έχει μετατραπεί σε προβληματισμό και πολλοί κάνουν «δεύτερες σκέψεις». Οι συνεχείς μετρήσεις δεν δείχνουν βελτίωση, το κύμα φυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν το αναμενόμενο και η οργάνωση ενός κομματικού μηχανισμού από το μηδέν είναι κάπως δυσκολότερο project απ’ όσο περίμεναν οι τέσσερις-πέντε μεσήλικες κυρίες που αποτελούν την ομάδα κρούσης του προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και κάπως έτσι, οι γκρίνιες έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη και τα στελέχη τηρούν στάση αναμονής...
Γνωστά και αδιαμφισβήτητα
Οι συζητήσεις με τους «πρώην» είναι πάντοτε άβολες. Κυρίως διότι η ζωή προχωρά και το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Με αυτά κατά νου, διαβάζω ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μίλησε σε εκδήλωση για την 80ή επέτειο απελευθέρωσης της Καρπάθου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (την οποία μετέδωσε live στο TikTok ο τέως βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος...). Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή «οι διεκδικήσεις της Αγκυρας είναι αυθαίρετες και πάντως ανυπόστατες […] με τις προκλήσεις και τις απειλές, επισείει το φόβητρο του πολέμου, προκειμένου να κάνει πολύ υψηλό το κόστος της επιμονής στο δίκαιο, για εμάς και τη διεθνή κοινότητα [...] είναι καθήκον μας ιερό να υπερασπιστούμε το Αιγαίο πάση δυνάμει». Πράγματα δηλαδή γνωστά που ουδείς δύναται να αμφισβητήσει.
Με τους πρώην
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου με τίτλο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που διοργανώνει το «BHMA» σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, θα μιλήσουν πολλές και εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου βίου. Μεταξύ άλλων, εντοπίζω και τους τρεις «μνημονιακούς» πρωθυπουργούς: Γιώργο Παπανδρέου (κεντρική ομιλία μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας), Αντώνη Σαμαρά (συζήτηση με θέμα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας) και Αλέξη Τσίπρα (συζήτηση με θέμα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις την πεντηκονταετία). Μικρή παρατήρηση: Η ζωή έχει διδάξει ότι πάντα οι πρώην προσπαθούν να σε πείσουν ότι όσο τους είχες, όλα ήταν μια χαρά και έφταιγε κάτι που δεν οφείλονταν σε αυτούς που τα χαλάσατε.